Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny
Lyssna på sidan Lyssna

Strömsunds kommun har fortsatt kontakt med Eon, då säker elleverans är en ytterst viktig fråga som berör alla som bor, verkar och besöker kommunen.

Publicerad:

Eon: Vi ser en minskning av antalet strömavbrott

Eon:s åtgärder för att minska antalet strömavbrott i kommunen verkar ge resultat. Det framgår av statistik bolaget delade med sig av under ett möte med kommunen 22 januari.
– Vi kan aldrig räkna bort avbrotten helt, men vi ser en klar förbättring vilket vi är glada för, säger Lena Berglund, regionchef.

Under flera års tid har Strömsunds kommun haft tät kontakt och flertalet möten med Eon på grund av problem med återkommande strömavbrott i delar av kommunen. Avbrotten har skapat både irritation och otrygghet bland invånare och företagare. Den 22 januari besökte regionchef Lena Berglund samt gruppcheferna Henrik Hjeltström och Björn Bäckstrand-Eriksson återigen Strömsund för ett avstämningsmöte.

Åtgärder ger resultat

Under 2019 lade Eon 27 miljoner kronor på att bygga om lokalnätet i kommunen. Dessutom förstärktes regionnätet till Norråker. Den nya matningen från Hoting togs också i drift för att förbättra leveranssäkerheten. Nu visar bolagets statistik att åtgärderna verkar ha gett resultat. Under 2019 var antalet driftstörningar längre än tre minuter färre än året före.

– Vi har åtgärdat alla fel på ledningen mellan Strömsund och Hoting och har där fortsatt bevakning. Vi har också fortsatt våra vädersäkringsprojekt i områdena kring Lövberga, Alanäs, Ringvattnet och Gubbhögen. Under 2020 lägger vi nu omkring 25 miljoner kronor på ytterligare vädersäkring i ert område, säger Henrik Hjeltström.

Mål: Helt vädersäkrat till 2025

Målet är att alla lokalnätsledningar ska vara helt vädersäkrade till 2025. Det årliga underhållet av ledningsgator fortsätter, liksom helikopterbesiktning av ledningar. Framöver kan det även komma att ske med drönare.

– Vi kan dock aldrig räkna bort avbrotten på landsbygden helt, då ledningsnäten är längre och det är glesare mellan kunderna. Men vi ser en klar förbättring och avbrotten har minskat. Vi känner oss trygga i de åtgärder vi håller på med nu och de vi kommer att göra framöver, säger Lena Berglund.

Fortsatt kontakt

Strömsunds kommun har för avsikt att ha fortsatt kontakt med Eon, då säker elleverans är en ytterst viktig fråga som berör alla som bor, verkar och besöker kommunen.

– Det är positivt att Eon prioriterar vårt område och att deras arbete börjar ge resultat. Den goda dialog vi byggt upp tar vi nu med oss, och vi vill fortsätta med avstämningsmöten varje år för att bevaka utvecklingen, säger Richard Persson, chef för teknik- och serviceförvaltningen.

Få sms vid störning och felanmäl strömavbrott eller elutrustning

  • Eon uppmanar sina kunder att lägga in sina mobilnummer på Mina Sidor. Vid störningar får man då ett sms-meddelande.
  • Eon uppmanar också att alltid felanmäla strömavbrott eller utrustning, till exempel ett skadat elskåp, en nedfallen ledning eller annan elutrustning som behöver åtgärdas för att säkerställa elleveransen.

Felanmäl strömavbrott eller skador hos Eon Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

  • Richard Persson
    Chef för teknik- och serviceförvaltningen/säkerhetsskyddschef
    0670-169 74

Senast ändrad/granskad: