Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny
Lyssna på sidan Lyssna

Tvätta alltid händerna när du fyllt på mat i fågelbordet.

Publicerad:

Var försiktig vid kontakt med vilda fåglar

Det är vinter och många har fågelbord vid sin bostad. Tänk på att vilda fåglar kan sprida smitta, till exempel papegojsjuka och salmonella. Var därför alltid noga med hygienen när du fyller på mat och rengör.

Att mata småfåglar är ett trevligt sätt att gynna fåglarna i din närhet, särskilt vintertid. De får mat och du får chans att studera dem på nära håll. Men tänk samtidigt på att fåglar kan sprida sjukdomar.

Tänk på det här i kontakt med fåglar

  • Rengör alltid fågelbordet utomhus och blöt ned det med exempelvis såpvatten för att undvika att torkad fågelavföring dammar upp i ansiktet. Använd inte högtryckstvätt eftersom det kan öka mängden smittämnen i luften.
  • Undvik kontakt med döda och sjuka fåglar.
  • Om du måste arbeta i slutna utrymmen, eller ta bort stora mängder fågelavföring och fågelbon i exempelvis ventilationstrummor, i hängrännor eller på öppna vindar bör du också i dessa fall använda såpvatten och dessutom ha lämpligt och väl utprovat andningsskydd med partikelfilter.
  • Tvätta alltid händerna efteråt, använd allra helst handskar som du slänger efter användning.

Fåglar kan sprida sjukdomar

Vilda fåglar kan sprida sjukdomar som papegojsjuka och salmonella. Papegojsjuka kan orsaka svår luftvägsinfektion, sjukdomen går att behandla med antibiotika.

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: