Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny
Lyssna på sidan Lyssna
Sanne och Seppe håller om varandra i snöigt landskap

Sanne och Seppe De Backer-Simons i ett vintrigt svenskt landskap.

Publicerad:

Januari: ”Att flytta till Sverige var vår stora framtidsdröm”

Sanne och Seppe De Backer-Simons från Belgien har alltid drömt om att som pensionärer bo i en stuga vid en sjö. Men efter en motorcykelsemester genom Sverige frågade de sig: Varför vänta? Sedan ett halvår tillbaka bor nu paret i Sikås.
– All hjälp vi fått från kommunen har gjort mycket för att vi ska känna oss välkomna, säger de.

Det är en råkall decemberdag och snön knarrar lätt under fötterna. Den svenska vintern skiljer sig avsevärt från den i Belgien men paret Sanne och Seppe stortrivs än så länge i sitt nya hemland.

Sitt livs äventyr

Sedan slutet av augusti 2019 bor de i Sikås utanför Hammerdal. Det var efter en motorcykelsemester genom Sverige sommaren 2018 som de bestämde sig för att genomföra sitt livs äventyr.

– Den sommaren besökte vi många platser, men det var när vi kom till Jämtland som vi hittade den där wow-faktorn. Vi kände direkt att här kan vi tänka oss att bo, säger paret och ler.

Besökte utflyttarmässa

Efter semestern började de läsa svenska, och besökte sedan utflyttarmässan i Utrecht där de också träffade personal från företaget engcon och fick en inblick i jobbmöjligheterna i Strömsund. Drömmen blev allt mer konkret.

 

– Det har alltid varit vår dröm att få bo i Sverige i en stuga vid en sjö när vi blir pensionärer. Nu gick det lite snabbare än så. När vi väl bestämt oss hade vi bara sju veckor på oss att hyra ut vårt hus, packa allt och hitta ett nytt hus i Sverige. Tack vare att vi hade kollat upp det mesta och var väl förberedda gick det relativt enkelt, säger Seppe.

Läste handbok och sökte information

Inför flytten läste paret bland annat en handbok om hur man flyttar till Sverige, och letade information på Internet. Under besök i kommunen tog de kontakt med Inflyttarservice och fick där personlig hjälp med att besöka Skatteverket. Paret hade också täta kontakter med Strömsunds utvecklingsbolag, Suab, näringslivschefen Björn Amcoff och kommunalrådet Göran Bergström. Kontakter som blev värdefulla i flyttprocessen.

 

– De var till mycket stor hjälp vad gäller kontakter till företag, vad vi skulle tänka på, hur vi kunde förbereda oss. Känslan vi fick, att vara välkomna i kommunen, betydde mycket. Vi har fortfarande god kontakt med varandra. Att bli personligt bemött tror jag är viktigt för människor som vill göra samma resa som oss. Engagemanget skapar förtroende, säger Sanne.

Arbetar på engcon

Det viktigaste för att kunna genomföra flytten var att hitta jobb och boende. I Belgien arbetade både Sanne och Seppe inom polisen, men tack vare besöket på utflyttarmässan i Utrecht där de träffade personal från engcon, arbetar nu båda där. Huset i Sikås – med utsikt över sjön – hyr de efter tips från kontakter de fått efter besök i kommunen. Parets nya vardag börjar ta form. Det svenska djurlivet har de redan fått uppleva på riktigt nära håll.

– Vi har haft en älgko med kalv hemma i trädgården och det är en grupp rådjur som kommer på besök varje vecka. Det är riktigt häftigt! Vi är begeistrade i den vackra naturen och lugnet här, säger Sanne.

 

– Natur, frihet och tystnad. Det är vad belgarna först och främst förknippar med Sverige. I Belgien är det alltid mycket folk, man är inte ensam någonstans. Här har vi möjlighet att bo vid sidan om, men ändå ha service i närheten. Det är också relativt nära till en stor stad, säger Seppe.

Vad gillar ni allra mest med livet i Sikås?

– Här kan man vakna på morgonen, ta en kopp kaffe på verandan och bara njuta av milsvid utsikt. Vi har blivit väl bemötta i byn, svenskarna är väldigt vänliga, öppna och välkomnande. Vi vill verkligen tacka alla grannar för all praktisk hjälp och för trevliga samtal. Goda grannar är ovärderliga, säger Sanne och Seppe.

Framöver är drömmen att hitta ett eget hus i trakten.

– Det vill vi absolut göra om allt fungerar som vi hoppas. Just nu ser vi mest fram emot att få möjlighet att njuta av naturen och känna lugnet här i Sverige, säger Sanne och Seppe.

Tre snabba med Sanne och Seppe

Vad är era bästa tips till andra som vill flytta till Sverige?

  • Åk hit på semester under olika årstider så du får en känsla för hur det är. Det kan vara trevligt på sommaren, men hur är det på vintern? Hur mycket längre tid tar det att åka från en plats till en annan under vintern?
  • Se till att vara förberedd! Du kan börja läsa svenska redan innan flytten. Du kan prata med en bank för att skaffa ett svenskt bankkonto. Prata med Skatteverket om vad du behöver tänka på, till exempel svenskt personnummer. Prata med arbetsförmedlingen om jobbmöjligheter och Inflyttarservice om du har några frågor kring boende eller kurser i svenska.
  • Försök att ordna så mycket som möjligt i förväg. Om du ska ta med dig något husdjur, vad är det för regler som gäller? Om du är jägare, vad gäller om du ska ta med dig vapen? Vilka skolor och föreningar finns det för barnen? Acceptera att ingenting går att förbereda i detalj, men det kommer att lösa sig när du väl är på plats.

Vad har varit svårast i er flytt?

– Att lämna familj och vänner i Belgien. Även om världen har blivit mindre tack vare sociala medier är det inte samma sak som att träffas i verkliga livet.

Hur tycker ni att kommunen ytterligare kan förbättra sin service till människor som vill flytta hit?

– Svårt att svara på, vi kan enbart prata utifrån våra egna erfarenheter och vi har inga förslag på förbättringar. Att få en personlig kontakt och hjälp på plats har varit värdefullt för oss.

Fakta

Varje månad släpper vi en ny artikel på temat i årets kommunalmanacka.

Läs tidigare artiklar från Kommunalmanackan

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: