Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny

På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Lyssna på sidan Lyssna

Pressmeddelande • Publicerad:

Låna strömmad film från biblioteken

Från 1 januari 2020 erbjuder kommunens bibliotek Viddla – det nya sättet att låna film från biblioteket! Via tjänsten kan du som låntagare enkelt strömma film till exempelvis dator eller läsplatta.

Filmerna i Viddla är valda med omsorg för att erbjuda både i djup och bredd – anpassat just för bibliotekens låntagare. För att använda Viddla behövs ett aktivt lånekort på något av biblioteken i Strömsunds kommun.

Noga utvalt innehåll

Själva tjänsten fungerar ungefär som lån av e-böcker, men för film. Viddlas filmutbud är noga utvalt för låntagarna, och till exempel så erbjuder sökfunktionen i kombination med det rika redaktionella innehållet möjligheter att söka fram saker som ”torsdagspremiär”, Viddlas veckovisa lilla högtid när nya filmer släpps. Eller filmer som jämställdhetsmärkts med hjälp av Bechdeltestet.


Dessutom har sökfunktionen anpassats för att en användare på bästa sätt ska kunna leta fram den film som önskas, till exempel genom att söka på produktionsår eller olika genrer. På så sätt kan låntagarna lätt följa den växande filmkatalogen. Flera stora rättighetshavare levererar idag in film i Viddla. Som exempel kan SF, Scanbox, Folkets Bio, TriArt och Sandrew nämnas.

Inte en vanlig strömningstjänst

Viddla är mer än en vanlig strömningstjänst. I Viddla kan man till exempel hitta inspirerande teman och fakta om de olika filmerna.


Ett mål med Viddla utöver att på biblioteket möta digitaliseringen, är att tilltala en större grupp låntagare, och hjälpa dem att hitta in i bibliotekens fantastiska värld.

Om Viddla

För att kunna låna en film via Viddla, behöver du ha ett aktivt lånekort på biblioteken i Strömsunds kommun, pinkod och en internetuppkoppling samt befinna dig inom Sveriges gränser. När du har börjat titta har du 48 timmar på dig att se filmen, och du kan streama den direkt till önskad enhet.


Ansvarig distributör: BTJ AB

Tjänsten är utvecklad av BTJ i samarbete med Norgesfilm AS

Om BTJ
BTJ är en helhetsleverantör av informationstjänster och medieprodukter. Genom att berika och leverera media och digitala informationstjänster förenklar och sparar BTJ resurser åt bibliotek, företag, skolor, universitet, högskolor och övriga organisationer samt verksamheter med behov av effektiv informationsförsörjning. BTJ är ett privatägt företag med cirka 70 medarbetare som omsätter omkring 200 MSEK. Huvudkontoret ligger i Lund.

Gul ruta med texten: Årets filmupplevelse är inte en film. Det är Viddla. Upptäck det nya sättet att låna film.

Fakta

Med Viddla streamar låntagare på kommunens bibliotek film gratis.


Allt du behöver är en dator, mobil eller läsplatta samt kommunens bibliotekskort (lånekort) med pin-kod.

Fler funktioner med eget användarkonto

Om du skapar ett eget användarkonto på Viddla kan du ta del av flera funktioner.

Läs hur du gör härlänk till annan webbplats

Vad betyder Bechdeltestad?

Bechdeltestet är ett jämställdhetstest som visar på hur kvinnor framställs i filmer. För att en film ska klara Bechdeltestet måste den uppfylla följande tre kriterier:

  • Ha minst två namngivna kvinnliga karaktärer.
  • Som pratar med varandra.
  • Om någonting annat än män.

Alla våra filmer genomgår testet och får genremärkningen ”Bechdeltestad” om de uppfyller alla tre kriterier.

 

Filmerna filtreras enkelt fram på filmsidan genom att klicka på genren ”Bechdeltestad”.

Kontakta oss

Centralbiblioteket

Myrgatan 4

833 35 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Senast ändrad/granskad: