Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny
Lyssna på sidan Lyssna
Ris som brinner.

Det är viktigt att du vet vad du får elda och inte.

Publicerad:

Tänk på att du inte får elda avfall

Text

Om du har skräp från garaget, hushållet eller en verksamhet som du vill göra dig av med – tänk på att du inte får elda upp det. Vid eldning riskerar du att sprida skadliga ämnen och störa din omgivning med oönskad rök.

Vad är avfall?

Miljöbalken säger att varje föremål eller ämne som du vill, eller är skyldig att göra dig av med är avfall. Enligt lag ska du som hanterar avfall göra det på ett sätt som är godtagbart för både hälsa och miljö. Därför är det inte tillåtet att själv ta hand om sitt avfall genom att elda upp det.

Du får inte elda avfall

Det är förbjudet för både företag och privatpersoner att elda avfall. Skälet till det är att man inte får sprida skadliga ämnen eller orsaka störningar för omgivningen. Avfall får bara eldas i en förbränningsanläggning som har tillstånd enligt miljöbalken för att elda avfall. En sådan anläggning har noga styrd förbränning och effektiv rökgasrening. Dessutom tas energin i avfallet tillvara genom att värme eller elenergi produceras.

Vilka risker innebär avfallseldning för miljö och hälsa?

Om du eldar avfall öppet på marken eller i din kamin eller värmepanna finns stor risk för att giftiga ämnen bildas i rök och aska.

Du får elda mindre mängder trädgårdsavfall

Du får elda mindre mängder trädgårdsavfall från den egna trädgården, om röken inte stör omgivningen.

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: