Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny
Lyssna på sidan Lyssna
Projektmedarbetare

Joakim Selén, delprojektledare Barnets bästa vid återvändande (Migrationsverket), Jane Magnerot, projektmedarbetare (Migrationsverket) och Elisabeth Lindholm, projektledare Barnets bästa vid återvändande (Strömsunds kommun). Foto: Ebba Beattie.

Publicerad:

Barnets bästa vid återvändande medverkade under Mänskliga Rättighetsdagarna

Mänskliga Rättighetsdagarna är Nordens största forum för alla frågor som rör mänskliga rättigheter, dagarna lockade i år drygt 3.000 besökare. Bland utställarna fanns projektet Barnets bästa vid återvändande.

I år arrangerades Mänskliga Rättighetsdagarna i Linköping 14–16 november och på plats var projektet Barnets bästa vid återvändande för att sprida sitt arbete och material samt för att ”nätverka” med intressenter från andra organisationer och frivilligorganisationer. Uppskattningsvis var det minst 200 personer som tog del av projektets material under dagarna.

Spännande möten

Marcus Olsson, projektmedarbetare Barnets bästa vid återvändande, berättar att han mötte personer från frivilligorganisationer, socialtjänst, skola och länsstyrelser. Många var intresserade av projektets arbete och visade uppskattning när de fick höra mer. Ett särskilt intressant möte han tar med sig är med en kvinna som besökte montern under mässans sista dag.

 

– Det visade sig att hon var döv men ville lära sig mer så hon sprang iväg och hämtade en tolk. Hon lyfte att det var många asylsökande som kom till Sverige som var döva och att hon hade informerat många om just asylprocessen. Hon uppskattade att höra om hur vi genomför våra samtal om asylprocessen och var väldigt glad att hon fick med sig vårt material som hon kommer att använda som hjälpmedel vid framtida samtal, säger Marcus Olsson.

Stort engagemang

Förutom projektets medarbetare medverkade även Magdalena Persson, projektkoordinator för Karlstads kommun.

– Det var överväldigande att se och ta del av allt engagemang i olika frågor och nischer samtidigt som allt var riktat åt samma håll nämligen att förbättra människors situation och villkor. Reaktionerna från de som besökte montern var positiva; samtal och samverkan kring barn som är i asylprocess eller i återvändande saknas i många verksamheter men efterfrågas, säger hon.

Monter med mässmaterial

Barnets bästa vid återvänande arbetar tillsammans med ett antal kommuner i Sverige för att förbättra förutsättningarna både för det enskilda ensamkommande barnet och för vuxna och verksamheter som möter barnet. Här syns projektets monter.

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: