Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny

På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Lyssna på sidan Lyssna
Jonatan och Emelie

Kanske var det ödet som gjorde att Jonathan Svensson och Emelie Lundquist hittade varandra. Idag bor de tillsammans i Backe och fick sommaren 2019 dottern Jolie. ”Jag trodde aldrig jag skulle trivas så bra här som jag gör”, säger storstadstjejen Emelie.

Publicerad:

December: ”Kärleken och bygden fick mig att flytta!”

Emelie Lundquist har bott i både Stockholm, Malmö och Göteborg. Men när hon träffade Jonathan Svensson i Backe föll alla bitar på plats – utan att tveka lämnade hon storstaden för att flytta till den lilla byn i Jämtlands inland.
– Kärleken och bygden fick mig att lämna storstadslivet och jag stortrivs, säger hon.

Det är en strålande vacker vinterdag i Backe, drygt fem mil från Strömsund. På filten i köket ligger snart sex månader gamla Jolie och jollrar. Föga kunde Emelie Lundquist ana att det var just i Backe hon skulle hamna, trots att hennes pappa är född i Backe.

Spenderade somrarna i Backe

– Min farmor och farfar hade en stuga här som han fått ta över. Vi var alltid här på somrarna när jag var liten, men jag trodde inte att jag skulle flytta hit. Nu i efterhand har jag fått höra att när jag var tre år rymde jag faktiskt till det här huset och sa att jag skulle bo här när jag blev stor för jag tyckte det såg ut som ett pepparkakshus. Och nu gör jag det, säger Emelie och skrattar.

”Sedan var det vi”

Det var Emelies syster som först presenterade Jonathan för Emelie. Sen första dagen har de haft kontakt till och från. Men det tog år innan de blev ett par.

– Det började med att min systers före detta köpte en skoter av Jonathan och dom blev vänner. Så försökte hon para ihop oss för hon tyckte vi skulle passa så bra ihop. Sedan hjälpte Jonathan min pappa att flytta en bastu och vi fick åter igen kontakt via Internet. Vi hördes mer och mer i början av 2017 och under påsken bestämde jag mig för att hälsa på. Sedan var det vi, säger Emelie.

 

– Allt klickade, jag tänkte bara ”såna här tjejer finns inte”. Idag har vi en dotter tillsammans och det känns fantastiskt. Nu vill man bara spendera all vaken tid med familjen, säger Jonathan och ler.

Tryggt för dottern Jolie

Han är född och uppvuxen i Norrby utanför Vängel, och älskar naturen och enkelheten. Lugnet, tryggheten och gemenskapen är det han värdesätter mest med livet i Backe. Att ta en promenad och heja på dem man möter, kanske stanna och prata några minuter. Det var också det Emelie föll för när hon provbodde hos Jonathan under sju veckor i början av deras förhållande. Då kom hon direkt från storstadspulsen i Göteborg, och hade tidigare också bott i både Stockholm och Malmö.

– Jag trivdes från första stund och beslutade mig för att flytta upp, trots att jag varken hade körkort eller jobb. Men allt har löst sig efterhand. Nu frågar jag mig hur jag någonsin har kunnat bo någon annanstans. Jag är glad att Jolie ska få växa upp här, säger hon.

Vad är det som gör att du trivs så bra i Backe?

– Jag har levt storstadslivet, och har varit van med att alltid ha tillgång till allt. Här finns inte allt, men vi gör så mycket mer. Och vi är ute mycket, både i skogen med fyrhjulingen eller på sjön med båten. Att vara ute och leka var det jag gillade mest med mina somrar här som liten, nu får Jolie samma möjligheteter vilket både jag och Jonathan tycker är värdefullt.

Renovering av ”pepparkakshuset”

Paret bor i sitt ”pepparkakshus” i utkanten av byn och under Emelies graviditet började de renovera huset. Flera rum är klara, nu står dotterns på tur men det får ta den tid det tar. I vår är det Jonathans tur att vara föräldraledig och till sommaren hoppas han kunna fixa i ordning den stora gräsmattan på baksidan av huset så att Jolie har en bra plats att leka på.

Öppnar nya möjligheter

Båda två jobbar på engcon och pendlar till Strömsund, men betonar samtidigt hur viktigt det är att gynna det lokala näringslivet för att hålla bygden levande.

– Jag tror och hoppas på att småbyarna kommer tillbaka, att fler i framtiden kommer att se fördelarna med att bo på ett mindre ställe. Många idag behöver ju till exempel inte en arbetsplats utan kan arbeta hemifrån, det öppnar nya möjligheter att bo utanför storstaden. Därför är det också viktigt att gynna de butiker vi har här, säger Jonathan.

 

Emelie flyttade till Backe för kärleken till Jonathan och bygden – men trodde inte att hon skulle trivas så bra som hon gör. Nu är största drömmen att även hennes mamma och pappa ska flytta upp från Stockholm.

– De kommer ofta hit och hälsar på, men det vore såklart fantastiskt om de också bosatte sig här. Jag lever redan mitt drömliv, nu när Jolie är här har jag allt jag kan önska, säger Emelie Lundquist.

Fyra snabba med Emelie och Jonathan

Vad tror ni är viktigt för att trivas och vilja stanna kvar på en plats?

– Man ska gilla att vara ute i naturen. Som barnfamilj är det viktigt att känna trygghet, i en liten by är det en klar fördel då alla känner alla och man kan hjälpas åt att ha lite koll på varandras barn. Sedan är det viktigt att allt kring skolan fungerar och att barnen inte behöver åka så långt. Naturligtvis är det också viktigt att ha ett givande arbete och att det finns lokal service, som matbutik till exempel, säger Jonathan och Emelie.

Hur viktigt är föreningslivet i en by som Backe?

– Det är såklart jätteviktigt. Det bidrar till sammanhållning och gemenskap. Jag tror det är viktigt att så tidigt som möjligt engagera barnen. Både för att väcka intresse men också för att de ska förstå att saker och ting inte bara händer, utan att det ligger en hel del arbete bakom. Tyvärr upplever jag att människor har mindre och mindre tid för att engagera sig men jag hoppas att det vänder, säger Jonathan.

Vad är era guldkorn i bygden?

– Det finns många fina platser, men Bäcka där min pappa har sitt fritidshus har en speciell plats i mitt hjärta. Där finns ingen el men bastu och badtunna och jag har många fina minnen därifrån. Vi köpte en båt i somras så numera kan vi ta den dit, det känns lyxigt, säger Emelie.


– Det är vackert överallt, men Norrby, Vängel och framför allt Bäcka där jag träffade Emelie första gången är platser jag uppskattar lite extra, säger Jonathan.

Hur tror ni man kan locka fler hemvändare eller inflyttare till kommunen?

– Det gäller att öppna ögonen och se vad som finns. För den som gillar naturen finns oändliga tillgångar vad gäller att må bra. Huspriserna är dessutom låga, säger Jonathan.

 

– Varför inte ta hit människor och låta dem uppleva livet och naturen här? Vänner som hälsat på mig har faktiskt börjat kolla runt på lite hus. En fördel för mig vad gäller flytten till Backe var att jag flyttat runt lite och sett olika saker, det gjorde det lättare för mig att landa i beslutet, säger Emelie.

Omslag till almanackan 2019

Fakta

Varje månad släpper vi en ny artikel på temat i årets kommunalmanacka.

Läs tidigare artiklar från Kommunalmanackan 2019

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: