Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny

På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Lyssna på sidan Lyssna
Carola och Håkan vid sitt fritidshus.

Carola och Håkan spenderar så mycket tid som möjligt i sitt fritidshus i Kyrktåsjö.

Publicerad:

Oktober: ”Vi älskar att vara i vårt fritidshus”

För Håkan och Carola är fritidshuset i Kyrktåsjö paradiset på jorden. Här får de tillfälle att både koppla av och få värdefull kvalitetstid tillsammans.
– Det är en fantastisk känsla att få spendera tid i stugan, säger de.

Håkan Modin har nyligen gått i pension efter ett helt yrkesliv inom polisen, sambon Carola Hedin arbetar som tandhygienist i Östersund där paret också bor till vardags. Deras vägar korsades 2015 när de av en tillfällighet besökte samma evenemang.

– Det var som att livets låga blev till en flammande fackla och sedan dess har det varit vi. Båda delar glädjen av att njuta av livet, säger Carola och ler.

Uppvuxen i Kyrktåsjö

Håkan är född i Sollefteå men uppvuxen i Kyrktåsjö där han också köpte ett fritidshus i början av 1980-talet. Han minns sin barndom med värme och tror att den har präglat honom till stor del, de fina minnena bidrog givetvis även till att han ville ha ett fritidshus i bygden.

– Jag hade en mycket bra och fin uppväxt, den har skapat min grundtrygghet och glädjen över att få tillbringa tid med de som finns nära, både släkt och vänner. Mina bästa minnen från uppväxten var den fantastiska värme och sammanhållning som fanns i byn oavsett ålder. Tiden tillbringades ofta på fotbollsplanen, i hockeyrinken eller i gympasalen, säger Håkan.


Bastu vid sjökanten.

Bastun som ligger alldeles vid sjökanten är flitigt använd.

Levande och positiv bygd

För Carola är Kyrktåsjö en ny bygd, men hon känner sig väl mottagen – något som båda tror är väldigt viktigt för trivsel och gemenskap.

– Jag tycker att det är en otroligt vacker, levande och positiv bygd med engagerade människor. Tänker främst på Fjällsikten, gymmet, hembygdsgården, kyrkokören, loppis, båtklubb och sist men inte minst den fantastiska fotbollssatsningen med en underbar plan och ungdomsaktivitet, säger hon.

Kvalitetstid tillsammans

Att vara i fritidshuset innebär kvalitetstid för Håkan och Carola och de besöker den så ofta de kan. Här får de tillfälle att koppla av och tillbringa tid tillsammans och med sina två jämthundar som givetvis har en egen hundgård i anslutning till bastun precis vid Tåsjöns strand. En liten bro leder från bastun till det bruna fritidshuset som har ett magnifikt läge med egen brygga där paret kan sitta och lyssna till vågskvalpet.

– Stugan är ”paradiset” på jorden för oss. Det är en helt underbar känsla att få komma dit, sova gott och dra upp rullgardinen på morgonen! Då möts vi allt som oftast av solen som kämpar sig upp över Tåsjöberget och kastar sina strålar i Tåsjöns vatten.

Vill bosätta sig permanent

Allra helst sysselsätter sig paret med olika aktiviteter som turer i skogen eller på sjön, jakt, fiske eller träning i alla former. Drömmen är att i framtiden kunna bosätta sig permanent i sitt paradis.

– Vi försöker hela tiden att förbättra vårt hus och skapa förutsättningar för att inom något eller några år flytta till Kyrktåsjö. Det är en dröm för oss som vi känner är inom räckhåll, säger Håkan och Carola.


Utsikt från ett fönster.

Utsikten från fritidshuset är vacker.

Tre snabba med Carola och Håkan

Vad tror ni är viktigt för att trivas och vilja stanna på en plats?

– Vi tror att det är väldigt viktigt att man känner samhörighet och respekt mellan och med de människor som lever på orten. Det är så viktigt att bli bemött med värme redan första gången man besöker en plats, det skapar en känsla av att vara välkommen.

Vad gör en plats attraktiv att bo och leva i?

– Förutom det vi redan nämnt så är det även viktigt med en fungerande infrastruktur och en god service inom räckhåll. Högst upp på önskelistan ligger ju självklart affär, bensinstation samt en fungerande skola och barnomsorg.

Vad tror ni folk med fritidshus behöver för ”knuff” för att välja att bosätta sig permanent?

– För att försöka få Tåsjöbygden att leva och i bästa fall utvecklas så gäller det för många fastighetsägare att inte ”älska ihjäl” sin hembygd. Med det menar vi att flera gårdar och stugor borde säljas för att skapa förutsättningar för människor som vill bo i bygden att skaffa sig ett bra boende.


Omslag till almanackan 2019

Fakta

Varje månad släpper vi en ny artikel på temat i årets kommunalmanacka.

Läs tidigare artiklar från Kommunalmanackan 2019

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: