Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny

På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Lyssna på sidan Lyssna
Person framför färgglad tavla

”Arbete och fritid flyter ihop och då man bor på plats så är det lätt att kunna serva sina kunder med kort varsel”, säger Stefan Karlsson som tillsammans med Kerstin Johansson driver Högt, hett och säkert och Karlssons kök & bar i Gåxsjö.

Publicerad:

Augusti: ”Vi vill driva företag i en bygd vi älskar”

Kerstin och Stefan träffades på musikfestivalen Sweden Rock 2012. Hon med rötterna i Gåxsjö, han i Blekinge. Idag driver de företag tillsammans – och har stora planer för framtiden.
– Att kunna styra sitt arbete och träffa människor från världens alla hörn är det bästa med att vara egen företagare, säger paret.

Det är en strålande vacker dag i Gåxsjö, ett par mil från Hammerdal. Den gamla skolan breder ut sig bredvid byns solgula kyrka, nedanför ligger vattnet spegelblankt och fåglarna kvittrar. I dessa omgivningar bor och verkar Kerstin Johansson och Stefan Karlsson. Sedan de träffades av en slump på musikfestivalen Sweden Rock för sju år sedan har mycket hänt.


– Jag är född och uppvuxen här, men Stefan kommer från Blekinge. Vi har båda ett gemensamt musikintresse, men när vi möttes trodde nog inte Stefan att han skulle bli norrlänning och driva företag tillsammans med mig, säger Kerstin och skrattar.

Första certifieringen i Sverige

Hon har varit egenföretagare inom en rad områden och även provat på att vara mjölkbonde. Stefan arbetade tidigare på Södra Cells Massabruk i Mörrum, där han började på verkstadsgolvet och 24 år senare slutade som underhållsingenjör.


Idag driver de Högt, hett och säkert samt Karlssons kök & bar i Gåxsjö gamla skola. Här erbjuder paret höghöjdsutbildning certifierad enligt GWO, vindkraftsbranschens skydds- och säkerhetscertifiering, kurs- och konferensverksamhet, middagar, pub och boende. I företaget ingår även att serva Åskälens vindkraftpark med lunch.


– Utbildningen var den första i Sverige att bli certifierad enligt GWO. Den är uppdelad i flera moduler och innehåller bland annat arbete på hög höjd, brand och hur man förebygger och släcker i trånga utrymmen, sjukvård med mera. Det är många praktiska delar under de fem kursdagarna, säger Kerstin.

Snickarbänk

En snickarbänk har förvandlats till soffbord i en av lokalerna.

Många ben att stå på

När man bor och vill driva företag på landsbygden gäller det att ha många strängar på sin lyra. En av de största fördelarna tycker paret är att ha nära till jobbet, att i viss mån kunna styra sitt arbete och ha förmånen att träffa mycket folk.


– Arbete och fritid flyter ihop och då man bor på plats så är det lätt att kunna serva sina kunder med kort varsel. Man känner också till företag och människorna som bor här så man vet hur man gör och vilken man ska prata med om man behöver hjälp, det gynnar våra kunder i hög grad. Vi trivs med att kunna driva företag i en bygd vi älskar, säger Stefan och Kerstin.

Växande kurs- och konferensverksamhet

I den gamla skolan finns tre konferenslokaler och den verksamheten växer stadigt. En anledning är det lokala samarbetet med Marie Simonsson som gör det möjligt att erbjuda utvecklande kurser inom områden som förhandlingsteknik, prisstrategi samt ledarskap- och organisationsutveckling.


– Vi kan skräddarsy kurser utifrån kundens behov. Utöver det väljer många lokala föreningar och företag såväl som kommunala och regionala verksamheter att förlägga möten och konferenser hit. En stor fördel är att konferenser här inte störs av annat som tar uppmärksamhet, det är få shoppingmöjligheter i Gåxsjö och mer natur, säger Kerstin.

Mat och boende

Den växande konferensverksamheten har skapat ytterligare två ben att stå på, nämligen Karlssons kök & bar och boende.


– Att servera mat till kurserna var en självklarhet, eller snarare en nödvändighet. Samma sak med boendet. När vi sedan fick allt mer långväga kursdeltagare, som efter middagen undrade om de kunde få köpa en öl ordnade vi med serveringstillstånd. Det var den utlösande faktorn. Våra långsiktiga planer är att vidareutveckla oss som kurs- och konferensplats och också satsa mer på vår Bed & Breakfast för privatkunder, säger Stefan.

Bokhylla med böcker.

Baravdelningen är mysig, murrig och rustik.

Murrigt och rustikt

Puben och matsalen på övervåningen är murrig och rustik, parets musikintresse syns tydligt. Det är också tydligt att Kerstin och Stefan landat på rätt plats och att de trivs med de utmaningar som följer med rollen som egenföretagare.


– Det gäller att inte ge upp och vara beredd på motgångar. För att lyckas driva företag på landsbygden måste det vara ett bra klimat med resten av dom som bor i bygden och det måste finnas en vilja att hjälpas åt. Just nu håller vi på att bli bokningsbara online. När rushen från vindkraftsbyggena avstannar ska vi vara kvar i Gåxsjö med en långsiktigt hållbar verksamhet. Idag måste vi tacka nej till privatkunders boendeförfrågningar, eftersom vi är fullbelagda med vinkraftsbyggare. Vi har flera planer på lager, och några av dem ska vi förverkliga. Det får bli en överraskning längre fram, säger Kerstin Johansson och Stefan Karlsson och ler.

Tre snabba med Kerstin och Stefan

Vad tror ni är viktigt för att trivas och vilja stanna på en plats?

– Det kan säkert vara individuellt. För mig (Stefan) är känslan av tillhörighet viktig. Gåxsjö är en liten by, och alla har något slags samröre med varandra. Alla i byn vet vem du är. Att det sedan finns livaktiga föreningar och flera gemensamma sammankomster i byn hjälper. Bygdegårdsföreningen med biografen och idrottsföreningen är viktiga kitt för att hålla ihop oss i byn. Att det är vackert här också, är ju en bonus, men kanske inte det viktigaste.

Vad gör en plats attraktivt att bo och leva i? Och vad tror ni är viktigt för att locka hem utflyttade kommuninvånare?

– Det är svårt att generalisera det. Värden är ju så olika i människor ögon. Här i Gåxsjö har vi gemenskap, skogen, bergen och sjöarna. Så vill du bo nära naturen och tystnaden som vi har här, så krävs det lite extra av dig.

 

– Naturligtvis måste det finnas en möjlighet att skaffa en inkomst. Man måste ju leva av någonting. Att lösa vardagsproblem kräver vanligtvis mer planering än om du befinner dig i en tätort. Skola, läkare, tandläkare, mataffär och all samhällsservice kräver en resa. Vi har själva kommit förbi småbarnsstadiet, så vi har inte de kraven med skola och omsorg. Men vill vi ha en levande landsbygd med någon som helst återväxt, och att få utflyttade att komma tillbaka, så måste den samhällsservicen fungera.

Vilka utmaningar upplever ni som företagare?

– Regelverk som ibland går till löjets gräns och inte är anpassat för landsbygden, samma regler gäller i hela Sverige. Stureplan såväl som Gåxsjö, fast vi har vitt skilda förutsättningar. Att sedan banker inte gärna finansierar verksamheter i tron att ”det inte går” eller kräver fantastiska säkerheter. Det är ibland ordentligt frustrerande.

Matsal med bord och stolar.

Matsalen på Karlssons kök & bar.

Omslag till almanackan 2019

Fakta

Varje månad släpper vi en ny artikel på temat i årets kommunalmanacka.

Läs tidigare artiklar från Kommunalmanackan 2019

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: