På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Barn ligger i hängmatta och dinglar med benen.

Håll koll på väderprognosen, förbered med vätska och möjlighet till skugga inför långa perioder med hög temperatur.

Publicerad: 25 juli 2019

Förändrade förhållningssätt till ett varmare klimat

Jämtlands klimat blir allt varmare, något som påverkar människor, djur och växter. Värmeböljor och andra värmerelaterade risker blir allt vanligare under sommaren och vi måste anpassa oss till förhållanden som vi tidigare inte hanterat.

Små barn, äldre och personer som medicinerar får det svårare vid förhöjd temperatur

Vissa mediciner kan försämra människans anpassning till högre temperaturer genom till exempel påverkan på cirkulationen i kroppen, värmereglerande funktioner och vätskebalansen. Rådfråga din läkare och läs bipacksedel om hur din eller närståendes hälsa kan påverkas.

Håll ett extra öga på personer som ingår i riskgrupper

Värme påverkar oss alla, men för till exempel spädbarn, små barn och äldre personer så ökar riskerna. För barn beror detta på att deras kroppar inte hunnit utveckla en fungerande värmereglering och har större behov av ett balanserat vätskeintag. Bland äldre personer är det vanligare med hjärt, kärl- och lungproblem och många tar medicin. Detta gör denna grupp till den största riskgruppen vid stigande värme. Båda grupperna behöver hjälp vätska och skugga under varma dagar.

Risken för smittspridning bland annat via mat, djur och badplatser med ökade temperaturer

Höga temperaturer under sommaren kan öka risken för smittspridning via livsmedel, bad- och dricksvatten. Hantera därför livsmedel på ett hygieniskt sätt och var noga med kyla. Höga temperaturer under lång tid påverkar badplatser. Håll utkik efter varningar och information via radio och media för att hålla dig uppdaterad.

Fästingar kan bli allt vanligare i Jämtland

Med en högre medeltemperatur gynnas vissa djurarter, bland annat insekter och spindeldjur så som fästingar. Fästingar kan bära på sjukdomar som påverkar både människor och djur. Detta har tidigare inte varit så vanligt i Jämtlands län, det är därför extra viktigt att tänka ett steg före. Använd långbyxor när du vistas i naturen och kontrollera kroppen för att upptäcka eventuella fästingar eller andra smådjur.

Pollensäsongens längd och intensitet ökar

I takt med temperaturökningen och de längre växtsäsonger som förväntas i länet så kan utbredningen av pollenproducerande arter och pollensäsongens start, längd och intensitet öka.

Tips inför sommaren

  • Håll koll på väderprognosen, förbered med vätska och möjlighet till skugga inför långa perioder med hög temperatur.
  • Hjälp personer i riskgrupper med skugga och vätska.
  • Håll utkik efter varningar och information via radio eller annat media.
  • Använd långbyxor i högt gräs och/eller kontrollera kroppen på dig själv och personer som behöver hjälp efter en dag ute, för att upptäcka eventuella fästingar eller andra smådjur.
  • Stäng ute värmen och vädra på kvällen när det är svalare.
  • Hantera livsmedel ett hygieniskt sätt och var extra noga med kyla.
  • Undvik fysisk ansträngning under dygnets varmaste timmar.
  • Vid misstanke om värmeslag kontakta vårdguiden 1177.

Se mer tips på Folkhälsomyndighetens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: 25 juli 2019