Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny

På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Lyssna på sidan Lyssna
Oscar i förskolemiljö

Oscar Herlitz är en av de personer som flyttade till Strömsunds kommun förra året.

Publicerad:

Juli: Inflyttarservice ger värdefull hjälp och stöttning

Ungefär 500 personer. Så många väljer att flytta till Strömsunds kommun varje år. En del av dem kommer i kontakt med Inflyttarservice.
– Ofta har man många frågor och då kan det vara skönt att få råd och hjälp, vårt mål är att ge besökarna bra service och gott bemötande, säger förvaltningschefen Karin Holmquist.

Att ta steget och flytta innebär för de allra flesta att det dyker upp många funderingar. Då kan Inflyttarservice på Gröna skolan i Strömsund vara rätt ställe att vända sig till. Där arbetar personal som kan ge råd och vägledning kring vad man bör tänka på vid en flytt.

 

– De hjälper också till med kontakter med myndigheter, arbetsgivare och föreningar och kan lotsa vidare inom kommunens organisation när det gäller frågor som rör exempelvis barnomsorg och skola. Ofta är det ju mycket att tänka på, då kan det kännas tryggt att få lite hjälp på vägen, säger Karin Holmquist som är chef för framtids- och utvecklingsförvaltningen och Inflyttarservice.

Mer benägna att röra på sig

De senaste åren har omkring 500 personer per år flyttat till kommunen, till och med mitten av juni i år har omkring 200 personer flyttat in. Men människor flyttar också ut.

– Rörelsen är stor, det märks att människor idag är mer benägna att flytta än vad man var förr, säger Karin Holmquist.

Viktigt att arbeta aktivt

Hon menar att det är väldigt viktigt att kommunen arbetar aktivt med inflyttarfrågor, Inflyttarservice samarbetar därför med Heja Strömsund, en satsning där målet är att i samverkan med det lokala näringslivet verka för att locka kvalificerad arbetskraft till kommunen.


– Det är en otroligt viktig fråga, och alla som hör av sig till Inflyttarservice ska få ett trevligt och professionellt bemötande. Det hoppas vi ska bidra till att skapa en positiv bild av Strömsunds kommun och att det i sin tur kan vara avgörande för den som funderar på att flytta hit, säger Karin Holmquist.

Arbete och trygghet viktigt för att trivas

Under årens lopp har kommunen arbetat på olika sätt för att locka inflyttare, bland annat genom projekten Nybyggarland och Livet på landet. Kommunen har även deltagit i inflyttarmässor i Holland med lyckat resultat.

Vad tror du är viktigt för att trivas och vilja stanna på en plats?

– Att man har ett jobb som är meningsfullt och stimulerande samt givande fritid med ett bra nätverk. Trygghet är en annan aspekt som blir allt viktigare för många, säger Karin Holmquist.

Oscar valde att flytta till kommunen

En av dem som valde att lämna södra Sverige och flytta till kommunen under förra året är Oscar Herlitz som nu arbetar som förskollärare på Lindbergsbackens förskola i Strömsund.

– Fisket är vad som först lockade mig till bygden för några år sedan och sedan dess har jag hela tiden längtat tillbaka mellan mina resor. Ungefär när jag passerar Ramsele infinner sig alltid den harmoniska Strömsunds-känslan. Fisket, jobbet, naturen, livskvalitet och nya vänner jag mött i Ström är de starkaste faktorerna till att jag vänt livet upp och ned och valt att flytta, säger han.

Välkommen att kontakta Inflyttarservice!

Funderar du på att flytta till Strömsunds kommun är du varmt välkommen att höra av dig till Inflyttarservice.

Läs mer om Inflyttarservice

Omslag till almanackan 2019

Fakta

Varje månad släpper vi en ny artikel på temat i årets kommunalmanacka.

Läs tidigare artiklar från Kommunalmanackan 2019

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: