Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny

På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Lyssna på sidan Lyssna
Anna Lissjanis med utsikt över vatten, ängar och berg.

”Jag älskade min uppväxt i Jorm, den har gett mig en stark grund”, säger träningsprofilen Anna Lissjanis som mer än gärna återvänder med sin familj under lov och semestrar.

Publicerad:

Juni: Jorm är min bästa plats för återhämtning!

Hon driver en av Sveriges största träningsbloggar, är chefredaktör för webbtidningen SportHälsa och arrangerar populära träningsevent. Träningsprofilen Anna Lissjanis från Jorm bor och arbetar i Stockholm – men tar varje tillfälle att åka hem till Frostviken med sin familj.
– Jag vill ge mina barn allt det fina med min egen uppväxt, men också själv ladda batterierna, säger hon.

Anna Lissjanis är nyss hemkommen från ett träningsevent i Åre och har landat i lägenheten på Gärdet i Stockholm. Hon har bott i storstaden i snart 20 år, men Jorm är för alltid platsen närmast hennes hjärta. Uppväxten har präglat henne starkt.

– Jag älskade min barndom där! Jag är uppvuxen i en typisk kärnfamilj med två syskon. Det var väldigt tryggt, alla kände alla och i skolan var vi som syskon i olika åldrar. Dessutom bodde jag på en gård med djur, hade nära till mäktig natur och mycket egenproducerad mat. Jag tror allt detta gett mig en stark grund, säger hon.

Umgås över åldersgränser

Eftersom det var få barn i byn blev alla som en familj, det påverkade livet både på fritiden och i skolan.

– Ofta satt alla i samma klassrum, från 1:an upp till 6:an. Visst hade det sina för- och nackdelar, men det lärde oss ändå att umgås över åldersgränser och med olika typer av människor. Det gick ju inte att välja vänner som var lik en själv på samma sätt som i större skolor. Samma sak på fritiden, då det var olika idrottsaktiviteter vi möttes vid för att träna och leka, säger Anna.


Det hon minns allra bäst från barndomen i Jorm var den stora friheten, och med hjälp av en livlig fantasi blev hela byn hennes lekplats.

– Jag födde bland annat upp ett lamm med nappflaska, Rambo, som blev som min tama lilla hund. Han följde mig överallt. Just den där närheten till djur och natur är det jag älskat mest med min uppväxt, säger Anna.

Stark koppling till uppväxten

Idag har hon en egen familj med man och fyra barn. Hon har utbildat sig till personlig tränare, instruktör i ett flertal träningsformer, samt inom kost, media och kommunikation. Valet att leva ett aktivt liv beror mycket på uppväxten i Jorm.

– Det gör det verkligen! Ofta umgicks vi barn i byn kring olika idrotter och fick testa på massor. Jag tävlade i både längdskidåkning, slalom och löpning, men blev aldrig ”bäst” på något. Ingen pushade på, men uppmuntrade och ställde upp med att skjutsa. Vi hade kul när vi tränade, så jag tror det var därför rörelse/idrott alltid varit förknippat med positiva känslor för mig, säger hon.

Lugn och harmoni

Idag tar hon varje tillfälle i akt att åka hem på lov och semestrar. Både för att ge sina barn det fina med sin egen uppväxt, men också för att själv ladda batterierna.

– Jorm är min bästa plats för återhämtning! Där får jag direkt en känsla av harmoni. Bara en blick över fjällen och sjön så sprider sig ett lugn. Jag mår helt enkelt bra i mig själv där. Dessutom blir det såklart alltid ett kärt återseende med mina föräldrar.

Ser på Frostviken med nya ögon

Tiden i storstaden har fått Anna att se på Frostviken med nya ögon, när hon bodde där tog hon allt för givet – naturen, den lokala maten, lugnet, gemenskapen i byn. Nu har det ett helt annat skimmer.

– Även om det såklart också beror på att jag har semester när jag är där. Vardagen kommer ju till alla platser. Tempot är den största skillnaden mot livet i Stockholm, och miljön såklart. Det är en perfekt kontrast att vila upp mig där från storstan, men efter en tid brukar jag längta tillbaka till pulsen. Dock allt mindre på senare år, så jag får se hur det blir i framtiden.

Kan du tänka dig att vända tillbaka till Jämtland och dina rötter?

– Absolut! Det har jag varit sugen på länge nu, men älskar även mycket med Stockholm och har fyra barn som går i skolan här, så det är inget lätt beslut. Jag har en del tankar om att samla ihop mina olika arbetsprojekt. Och gällande boendet behöver vi något större, så just nu spanar vi på hus. Var får vi se, säger Anna Lissjanis och skrattar.

Fyra snabba med Anna

Vad tror du är viktigt för att trivas och vilja stanna på en plats?

– Smidighet att ta sig till vänner, jobb/skola och att bo i en miljö man trivs i – oavsett om det är en stad eller på landet.

Vad gör en plats attraktivt att bo och leva i, enligt dig?

– Jag vill både ha gångavstånd till jobbet och lugn natur i närheten, vilket jag faktiskt har även i Stockholm på Gärdet. Men drömmen vore att bo vid ett vattendrag, en sjö eller havet.

Vad tror du är viktigt för att locka hem utflyttade kommuninvånare?

– Bostäder och arbeten. Men mycket går att göra via Internet nu för tiden, så att uppkopplingen funkar optimalt är också viktigt.

Ser du någon skillnad i mentaliteten hos människor i Jämtland och Stockholm?

– Verkligen! Tempot är högre i Stockholm – vilket även präglar människorna. Och jag märker även på mig själv hur jag påverkats av det. Att jag kan bli irriterad på folk som går långsamt eller inte ”kommer till poängen” när de pratar. Men jag tror jag hade lugnat ner mig jag också efter en längre tid i Jämtland och att just det här lugnet kommer bli allt mer efterfrågat i samhället.

Anna i träningskläder.

Att träna tillhör vardagen för Anna, givetvis även under besöken i Jorm. ”Alla som tränar vet hur bra man mår! Och det sprider verkligen så mycket bra till allt annat i livet också – direkt och på sikt. Det roliga är också att det finns träning för ALLA, i olika former och på olika nivåer. Det får en att uppleva nya platser, känslor, ger nya vänner och hälsa. Jag skulle kunna skriva en roman om det här”, säger Anna Lissjanis och skrattar.

Omslag till almanackan 2019

Fakta

Varje månad släpper vi en ny artikel på temat i årets kommunalmanacka.

Läs tidigare artiklar från Kommunalmanackan 2019

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: