På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Matti Norlin

Förra året fick Matti Norlin ta emot ett stipendium till Hans-Erik Dahlgrens minne. Nu medverkar han i en konsert på Tåsjömål tillsammans med elever från skolor i trakten.

Publicerad: 27 maj 2019

Musiker och skolor i samarbete: Elever medverkar i konsert på Tåsjömål 28 maj

Tisdag 28 maj klockan 18.30 medverkar eleverna på Centralskolan och Kyrktåsjö skola i en konsert på Tåsjömål i samarbete med musikerna Matti Norlin och Mikael Rönnberg. ”Visärn” är en del av ett skolarbete där eleverna arbetat med dialekter.

Upptakten till konserten kom till genom Matti Norlins och Mikael Rönnbergs stora intresse för Tåsjömålet och att de vill försöka bevara dialekten till eftervärlden. Båda är födda och uppvuxna i Hoting. Sommaren 2018, satt de och spånade om att det skulle vara trevligt med ett projekt tillsammans med elever.

Samarbete med skolor

Resultatet blev att de tog kontakt med rektor Victoria Tjernlund som tillsammans med lärare på de båda skolorna tyckte att det lät som ett trevligt inslag som skulle utmynna i en konsert. Därefter har man valt ut låtar från skivan ”Visärn” som eleverna ska framföra sina tolkningar av tillsammans med Matti och Mikael. Någon klass kommer även att framföra egna översättningar till Tåsjömål av andra kända visor. Det är elever i klasserna 4–7 som medverkar.

Arbetat med språk och text

– Utifrån läroplanen har eleverna fått med strategier för att skriva olika typer av texter med typiska anpassningar till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Olika sätt att bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Här har man arbetat lite olika på de båda skolorna. Jag vet att i Kyrktåsjö har eleverna bland annat intervjuat äldre personer om hur det hade det som unga, säger Marianne Salomonsson, specialpedagog.

Konsert 28 maj

Konserten hålls i Tåsjö kyrka tisdagen 28 maj klockan 18.30.

 

Projektet är genomfört med bidrag från Engcon, Tåsjö församling, Tåsjöbergets Fritidsanläggningar ekonomisk förening, Kulturskolan och S-G Hyrljud.

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: 27 maj 2019