Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny
Lyssna på sidan Lyssna

Publicerad:

Soppa, älgfärsbiffar och glass på festlig Nobellunch i Kyrktåsjö

Fredag 24 maj fick eleverna på alla grundskolor i kommunen en klimatsmart Nobellunch. Extra festligt blev det på Kyrktåsjö skola – vinnaren av årets Matsvinnstävling.
– Maten var jättegod! Jag åt så jag nästan fick ont i magen, säger Mattias Magnusson i årskurs två.

Det är full fart i köket på Tåsjögården där Rikard, Jenny, Jorge och Jörgen håller på med de sista förberedelserna inför dagens lunch. I ugnen väntar klyftpotatis och i stora formar ligger älgfärsbiffar i långa rader. Dagens meny är något utöver det vanliga för att det ska bli extra festligt för deltagarna, och vinnaren, av årets Matsvinnstävling. Även de boende på Tåsjögården, där eleverna på Kyrktåsjö skola äter sin lunch, får samma meny dagen till ära.


– Såna här dagar är roliga, eleverna förtjänar något extra efter jobbet de lagt ned. Nobelmenyn vi tagit fram vill vi ska vara god och färgglad, och gjord på lokala produkter så långt det är möjligt för att den ska vara klimatsmart, säger kostchefen Jörgen Jönsson.

Dukar, servetter och blommor

Plötsligt tittar ett gäng nyfikna elever in genom glasdörren, överraskade kliver de in i matsalen som är vackert dukad med vita dukar, servetter, blommor och ljusslingor på borden. Där väntar redan dagens servitörer: Anneli Svensson, kommundirektör, Richard Persson, chef för teknik- och serviceförvaltningen, Anders Bergman, miljö- och byggchef samt Kerstin Engkvist, oppositionsråd.


– Välkomna till bords, ni har vunnit årets matsvinnstävling, säger Anneli Svensson och ett stort jubel bryter ut samtidigt som hon visar upp ett mynt.

– Det här symboliserar hur lite mat ni har slängt, bara 3,05 gram i snitt per person. Det är väldigt lite, bra jobbat!

”Jättekul att vi vann”

Mattias Magnusson i årskurs två får den stora äran att ta emot diplomet och sedan är det dags att hugga in på förrätten: Guldgul soppa med cremé fraiche och örter. Mattias ställer diplomet på serveringsdisken och börjar äta.

– Det är dåligt att kasta mat för det kostar en massa pengar, det var jättekul att vi vann tävlingen. Jag brukar nästan aldrig slänga någon mat. Min favoritmat är vårrullar, säger han.


Kompisarna Hanna Blom, Sara Jonsson och Wilja Vedin gillar förrätten.

– Soppan var jättegod! Det känns toppen att vi vann tävlingen, vi brukar inte heller slänga så mycket mat i vanliga fall. Det gäller att känna efter hur hungrig man är, säger de.

Bra knep

Snart är det dags för varmrätten och servitörerna springer ut med tallrikarna till disken. Efter ett tag kommer de tillbaka med rykande varma älgfärsbiffar. Förstaklassarna Elly Persson och Vilja Karlsson har ett knep för att inte slänga så mycket mat.

– Om det är mat som vi inte gillar så tar vi inte så stor portion. Då är det enklare att kunna äta upp, säger de.

Prat om mat på lektioner

Att prata om matsvinn med barnen, och öka deras medvetenhet kring varför det inte är bra, har varit en viktig del under matsvinnstävlingen.

– Vi har försökt implementera det i flera olika ämnen. På NO-lektionerna har vi pratat om svinn och energi, och på SO-lektionerna blev det naturligt att lyfta Greta Thunberg och göra kopplingen till klimatet. Det var tydligen ett vinnande koncept och jag är lika överraskad som eleverna över att vi vann, säger läraren John Rausenstierna.

Alla varit delaktiga

Glass och chokladsås fick avrunda dagens festliga lunch till barnens stora glädje. Men så var det ju en viktig fråga kvar: Vart ska diplomet sitta?

– Det måste vi nästan prata om och bestämma tillsammans. Alla elever har ju varit delaktiga i vinsten. Det känns helt fantastiskt, säger John Rausenstierna.Bra jobbat alla matsvinnshjältar!

Om tävlingen

Mellan vecka 15 och 19 har alla grundskolor deltagit i kommunens Matsvinnstävling. Målet har varit att kasta så lite mat som möjligt och öka elevernas kunskap och medvetenhet.

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: