Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny
Lyssna på sidan Lyssna
Bild på entrén till Kyrktåsjö skola

Eleverna på Kyrkåsjö skola slängde i snitt 3,05 gram per person under tävlingsperioden och är därmed årets vinnare. Grattis!

Publicerad:

Kyrktåsjö skola vinnare i årets Matsvinnstävling

Nu är årets Matsvinnstävling avgjord och vinnare blev Kyrktåsjö skola. Där slängde eleverna i snitt 3,05 gram per person under tävlingsveckorna. Idag är bland andra kommundirektören och ett antal chefer på plats för att agera servitörer och fira med eleverna under en festlig Nobellunch. Även övriga skolor får samma goda lunch med älgfärsbiffar och klyftpotatis.

Mellan vecka 15 och 19 har samtliga grundskolor deltagit i kommunens Matsvinnstävling. Målet har varit att kasta så lite mat som möjligt. Bäst lyckades eleverna på Kyrktåsjö skola som därmed är tävlingens vinnare! Under tävlingsperioden slängde eleverna i snitt 3,05 gram per person.


– Liksom förra året var tävlingen relativt jämn, eleverna har varit duktiga på att tänka till kring hur mycket mat de har tagit för sig i matsalen. Tallrikssvinnet har minskat sedan ifjol och det är mycket bra. Det är ett tecken på att medvetenheten har ökat och att våra insatser för att lyfta frågan har slagit igenom i verksamheten och bland eleverna, säger kommunens kostchef Jörgen Jönsson.

Nobellunch med servering

För att uppmärksamma och fira elevernas goda insats bjuds hela skolan idag på en trerätters klimatsmart Nobellunch: Guldgul soppa med cremé fraiche och örter, älgfärsbiffar med klyftpotatis, gräddsås och rårörda lingon samt vaniljglass med chokladsås till efterrätt.

 

Bland servitörerna finns bland andra kommundirektören Anneli Svensson, förvaltningschefen Richard Persson och oppositionsrådet Kerstin Engkvist. Även de boende på Tåsjögården kommer att få samma mat.

– Eleverna har verkligen bidragit till att minska svinnet, det vill vi uppmärksamma på alla skolor. Därför får alla elever älgfärsbiffar till lunch idag som ett tack för deras fina insats och för att det ska bli extra festligt. Deltagande skolor får också diplom, säger Richard Persson.

Varför en matsvinnstävling?

Tallrikssvinnet kostar både stora pengar och påverkar klimatet negativt. Under februari 2018 slängde grundskolorna ungefär 250 kilo mat. Om vi även räknar med Hjalmar Strömerskolan och serveringssvinnet blir det totala svinnet per månad ungefär 1,4 ton. Matsvinnstävlingen är ett sätt att synliggöra vad vi alla på ett enkelt sätt kan bidra med för att värna om planeten.

 

Håll utkik efter ett reportage från Nobellunchen!

Resultat Matsvinnstävlingen 2019

  • 1:a Kyrktåsjö skola 3,05 gram/person
  • 2:a Centralskolan 3,45 gram/person
  • 3:a Bredgårdsskolan 4,15 gram/person
  • 4:a Grevåkerskolan 5,71 gram/person
  • 5:a Fjällsjöskolan Backe 6,31 gram/person
  • 7:a Fjällsjöskolan Rossön 9,28 gram/person
  • 8:a Vattudalsskolan 11,76 gram/person
  • 9:a Frostviksskolan och Jormskolan 12,11 gram/person

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: