På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Illustratiion med flaggor från det nationella minoriteterna.

Publicerad: 25 oktober 2019

Språk- och kulturinventering 2019

Nu genomför kommunen en språk- och kulturinventering. Syftet är att få veta vilka nationella minoriteter som finns inom kommunen. Vi vill veta vilka språkkompetenser och behov som finns. Ni som tillhör någon av de nationella minoriteterna – fyll i enkäten direkt här på webbplatsen!

Den 1 januari 2010 trädde lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk i kraft. Den 1 januari 2019 revideras lagen så att rättigheter och skyldigheter stärks ytterligare. Den ska skydda och främja Sveriges nationella minoriteter; samer, tornedalingar, sverigefinnar, judar och romer.


Samiska, meänkieli och finska har ett förstärkt skydd inom vissa geografiska förvaltningsområden. Strömsunds kommun/Straejmien tjïelte ingår i förvaltningsområdet för samiska. Kommunen får varje år statsbidrag för att uppfylla behov enligt lagen.

Lagen innebär att kommunen ska

  • informera om lagen
  • ge inflytande till och samråda med företrädare för minoriteterna, särskilt barn och unga och anpassa formerna till deras förutsättningar
  • skydda/främja alla minoriteters språk och kultur, särskilt med fokus på barn
  • ge service och erbjuda myndighetskontakt på samiska vid efterfrågan och
    på övriga minoritetsspråk om det finns språkkunnig personal
  • erbjuda, den som begär det, barn- och äldreomsorg där hela eller en väsentlig del sker på samiska.

Vi behöver er hjälp

Syftet med denna språk- och kulturinventering är att få kännedom om vilka nationella minoriteter, språkkompetenser och behov som finns inom kommunen. För att vi ska kunna möta och tillgodose behoven och vara en aktiv samisk förvaltningskommun, behöver vi din/er hjälp.

 

Du kan även hämta enkäten i kommunreceptionen eller på kommunens bibliotek.

Pratbubbla med texten: Lagen ger nationella minoriteter rättigheter

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: 25 oktober 2019