Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny

På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Lyssna på sidan Lyssna
Medarbetare på Rossö center.

Några av medarbetarna på Rossö center: Anna Engström, Charlyn Johansen, Anneli Bertilsson och Carina Sjödin. Övre raden är det Nazret Kidane, Filip Andersson och Martin Persson.

Publicerad:

Maj: Det känns tryggt att vara kommunalt anställd!

Anna Engström är en av cirka 1.450 medarbetare på Strömsunds kommun. Hon arbetar inom hemtjänsten i Backe och Rossön och trivs med sina uppgifter.
– Det är roligt och omväxlande. Dessutom är det tryggt att vara kommunalt anställd, säger hon.

Många av de roligaste, mest intressanta och meningsfulla jobben finns i kommuner och landsting, alltså inom välfärdssektorn. Hos kommunen finns ungefär 65 yrkesgrupper inom en mängd olika områden. Våra cirka 1.450 medarbetare gör oss till en av länets största arbetsgivare. Utbildning, omsorg och sjukvård, kultur och fritid, gator, renhållning, dricksvatten och byggnadsfrågor är några exempel på områden som kommunen an­svarar för.

Anna i Rossön

En av alla våra medarbetare är undersköterskan Anna Engström i Rossön. Hon har arbetat inom hemtjänsten sedan år 2000 och trivs med sitt arbete.

 

– Det bästa med mitt jobb är att jag får träffa mycket människor och har möjlighet att hjälpa dem. De är oftast väldigt glada och tacksamma när vi kommer, och uppskattar att vi stannar och pratar en stund. Många träffar inte så många andra än oss, säger hon och fortsätter.

– Det är ett mycket varierande och givande arbete där uppgifterna skiljer sig från hem till hem. Jag älskar den sociala biten, sedan är det också bra att det är tryggt att vara kommunalt anställd, säger Anna.


Utöver arbetsuppgifterna är gemenskapen med kollegorna viktig för att trivas på sin arbetsplats och med sitt arbete, menar Anna.

– Jag värdesätter ett öppet klimat där alla hjälper varandra och strävar åt samma håll. Det är viktigt med bra kommunikation och att det finns en förståelse för att man hjälps åt för att det ska bli så bra som möjligt för alla på arbetsplatsen, säger hon.

Många fördelar

Många av kommunens anställda går i pension framöver och behovet av nya medarbetare är därför stort. Flest nya jobb blir det inom just vård, förskola, skola och omsorg men även i andra verksamheter. Totalt handlar det om mellan 40 och 50 nyanställningar per år. Det finns många fördelar med att vara kommunalt anställd, menar HR-chefen Ingela Sonidsson.


– Vi har goda arbetsvillkor, många av våra medarbetare har till exempel stora möjligheter att påverka sin arbetstid på ett unikt sätt genom schemaläggning och flex. Jämfört med den privata sektorn har våra anställda också betydligt fler semesterdagar. Sedan kan man också välja att byta sitt semesterdagstillägg mot ytterligare semesterdagar, säger hon.

Jämställda löner

Strömsund är en av få kommuner som har jämställda löner mellan kvinnor och män. Det tack vare ett strukturerat arbete med årlig lönekartläggning. Arbetet med att förbättra och utveckla arbetsmiljön pågår genom olika insatser, bland annat har cheferna fått utbildning i salutogent hälsofrämjande ledarskap och medarbetarskap. Det har gett resultat, sjuktalen har gått ned och ligger sedan ett par år under rikssnittet. Nu förstärks satsningen ytterligare genom projektet KASAM 2.0 (känslan av sammanhang) där alla chefer och medarbetare ska delta.


– Vi vill att våra värdegrundsord ansvar, delaktighet och respekt ska finnas med i varje medarbetares vardag. I projektet ska vi arbeta för att alla ska känna sammanhang, trygghet, handlingskraft och motivation. Det ska i sin tur skapa arbetsplatser med arbetsglädje och bra resultat, säger Ingela Sonidsson.


Friskvårdsbidraget till alla anställda är en annan satsning för ökad trivsel och välmående.

Gemenskap i bygden

För Anna i Rossön är arbetet och den goda gemenskapen i byn två av anledningarna till att hon valt att stanna kvar i bygden.

– Jag har alltid bott och arbetat här, Rossön har blivit platsen i mitt hjärta. Jag har ett fint umgänge och det händer mycket här vilket gör att jag trivs. Här kan man vara sig själv, det är inte så pretentiöst och det uppskattar jag, säger hon och skrattar.


Faktaruta: Bristyrken framöver

Exempel inom yrken på högskolenivå.

 • Förskollärare.
 • Sjuksköterskor, både specialistsjuksköterskor och grundutbildade.
 • Speciallärare och specialpedagoger.
 • Grundskollärare och lärare i yrkesämnen.
 • Civilingenjörer och ingenjörer inom bygg och anläggning samt elektronik.
 • Socialsekreterare.
 • Läkare.
 • Mjukvaru- och systemutvecklare, systemanalytiker och IT-arkitekter.
 • Psykologer.

 

Exempel på yrken inom övriga utbildningsnivåer

 • Kockar och kallskänkor.
 • VVS-montörer.
 • Byggnads- och ventilationsplåtslagare.
 • Installations- och serviceelektriker.
 • Undersköterskor, hemtjänst och äldreboende.
 • Träarbetare, snickare och andra byggnadsmedarbetare som målare, murare.
 • Motorfordonsmekaniker.
 • Lastbilsförare.
 • Medicinska sekreterare, vårdadministratörer.

Källa: Arbetsförmedlingens rapport ”Vart finns jobben?”

Omslag till almanackan 2019

Fakta

Varje månad släpper vi en ny artikel på temat i årets kommunalmanacka.

Läs tidigare artiklar från Kommunalmanackan 2019

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: