Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny

På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Lyssna på sidan Lyssna
Jörgen på torget i Strömsund.

”En attraktiv handelsplats är ett ställe där jag kan hitta det mesta jag behöver och där det sker aktiviteter som passar hela familjen då och då under hela året”, säger Jörgen Olofsson som gjort förstudien om handelsplats Strömsund.

Publicerad:

April: Våra handelsplatser är viktiga för trivseln!

En handelsplats med ett brett utbud där det finns aktiviteter som lockar små och stora, året om. Det är viktigt för att skapa mötesplatser runt om i kommunen där både bofasta och besökare trivs.
– Vi måste kunna erbjuda mer än bara handel för att vara attraktiva, säger Jörgen Olofsson som gjort en förstudie om handelsplats Strömsund.

I juli 2017 startade Jörgen Olofsson på uppdrag av Strömsunds köpmannaförening arbetet med en förstudie kring hur handelsplats Strömsund skulle kunna ”framtidssäkras” för att möta utmaningarna från bland annat E-handeln, det vill säga handel via Internet.

Viktiga som mötesplatser

Handelsplats Strömsund, och alla andra handelsplatser runt om i kommunen, är viktiga för både handel och människors trivsel.

 

– Där är det lokala engagemanget oerhört värdefullt och att vi alla som bor i kommunen hjälps åt att lyfta fram det som finns och det vi värdesätter för att bygga lokal stolthet och en positiv attityd som smittar av sig på både bofasta och besökare, säger Jörgen Olofsson.

 

För att locka besökare till handelsplatserna, är det enligt Jörgen även viktigt att fortsätta utveckla turismen för att skapa levande besöksmål och evenemang av olika slag som även drar besökare till de lokala butikerna.

Utveckling av handelsplats Strömsund

Infartsskyltar som välkomnar besökare till Strömsund, fler parkeringsplatser i centrum, informationsskyltar på Vattudalstorget om besöksmål och sevärdheter, en mer välkomnande utemiljö och aktiviteter för alla åldrar under hela året var några punkter som kom fram i förstudien som viktiga för att utveckla handelsplats Strömsund.

 

– Då Strömsund är kommunens centralort är det viktigt att den uppfattas som attraktiv, både som handelsplats, besöksmål och bostadsort. Strömsund måste bli ett mål på resan och ska erbjuda mer än bara handel. Fontänparken vill vi till exempel utveckla till en mötesplats med bord och bänkar och i framtiden en liten scen för framträdanden, säger Jörgen Olofsson.

Vad är en attraktiv handelsplats för dig?

– Ett ställe där jag kan hitta det mesta jag behöver och där det sker aktiviteter som passar hela familjen då och då under hela året. Jag tycker vi i dag har ett ganska bra utbud i Strömsund, nu också med längre öppethållande en kväll i månaden. På sikt är målet gemensamma stängningstider för alla butiker. Vi har idag flera yngre butiksägare som vågar satsa och tänka lite nytt, säger Jörgen Olofsson.

Nya välkomstskyltar

Vissa av förslagen i förstudien kan komma att bli verklighet under året, bland annat finns planer på att sätta upp välkomstskyltar vid infartsvägarna till Strömsund.

 

– Att utveckla handelsplatserna är ett ständigt pågående arbete. Det är viktigt för alla butiksägare att fundera över hur de kan agera för att möta upp konkurrensen från handeln via Internet, som är den största utmaningen. Det gäller att hela tiden hänga med i utvecklingen, säger Jörgen Olofsson.

Fyra snabba frågor

Vad är det bästa med att bo i kommunen?

– Jag har haft förmånen att vara delaktig i många sammanhang under årens lopp, bland annat med danser, Dundermarknan, Påskparaden och Vattudalsveckan. Det har varit helt fantastiskt. Vi har en otroligt vacker kommun, en stilla sommarkväll är det svårt att inte bli tårögd när man tar en promenad på Ströms hembygdsgård. Sedan är det fantastiskt att som barn få växa upp här, med de möjligheter som finns till en billig peng.

Vad är du stolt över i kommunen?

– Det är alla de möjligheter som finns här. Fantastiska skidspår och förutsättningar för bad, det är gratis parkering i hela samhället och föreningar och privatpersoner kan hyra hallar till nolltaxa. Det är fantastiskt och något fler borde uppskatta.

Vad är viktigt för att trivas och vilja stanna på en plats?

– Jag tror det är viktigt att vi tittar oss omkring och verkligen ser de möjligheter som finns i bygden, att vi på något sätt ”återupptäcker” vår hembygd och de goda förutsättningar till ett bra liv och en aktiv fritid som finns här. Vi har det mesta vi kan behöva. Sedan gäller det ju såklart att man också har jobb och boende. 

Finns det något du skulle vilja förbättra?

– Jag skulle gärna vilja att det fanns en ”finare” restaurang i Strömsund med en något mer exklusiv meny, det var också ett önskemål som framkom i förstudien.

Omslag till almanackan 2019

Fakta

Varje månad släpper vi en ny artikel på temat i årets kommunalmanacka.

Läs tidigare artiklar från Kommunalmanackan 2019

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: