Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny

På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Lyssna på sidan Lyssna
Barbro framför sin röda villa.

Barbro Larbring Rönngren och hennes man skulle bara stanna i Strömsund i ett par år. Men familjen blev kvar – ett val hon inte ångrar.

Publicerad:

Mars: Vi stannade kvar och trivs bättre än någonsin!

Det var slumpen, och två lärarjobb, som gjorde att Barbro Larbring Rönngren och hennes man Jan hamnade i kommunen för 36 år sedan. Nu är Strömsund platsen i deras hjärtan.
– Här finns en god jordmån för att kunna utveckla sina idéer och hålla på med det man älskar. Vi har aldrig ångrat att vi stannade kvar, säger hon.

Barbro Larbring Rönngren har precis avslutat en lektion på Hjalmar Strömerskolan och kommer gående i korridoren. Här undervisar hon i musik, historia och entreprenörskap och är även mentor för en klass på IM-programmet.

Musiken – en röd tråd

Musiken löper som en röd tråd genom hennes liv, och det var den som ledde in henne på lärarbanan och Musikhögskolan i Piteå. Det var också där hon träffade sin blivande make, Jan.

– Det har alltid funnits musik i mitt liv. Mamma var engagerad i körer och pappa var musikdirektör som det hette då. Mitt huvudinstrument är tvärflöjt men nu spelar jag även piano eftersom det blev lite svårt att kompa på tvärflöjt, säger hon och skrattar.

 

Att Barbro brinner för lärarjobbet märks. Under senare år har hon arbetat med nyanlända på IM-programmet och det har varit en utmaning som gett nya perspektiv och insikter. Musiken har varit till stor hjälp i undervisningen.

– Jag och en kollega har arbetat med ”sångsvenska” där vi på ett roligt sätt tränat på bland annat korta och långa vokaler.

Kommer från västkusten

Det var egentligen slumpen som gjorde att Barbro och Jan hamnade i Strömsund. Barbro, från Västra Frölunda i Göteborg, och Jan, från Nordmaling, sökte och fick två lärarjobb och flyttlasset gick 1983.

– Det fanns få tvåämnes-lärarjobb på den tiden men jag fick ett på Vattudalsskolan och Jan i Backe. Vi hade hört talas om Strömsund men ingen av oss hade varit här förut. Jag minns den första tiden som oerhört inspirerande med ett mycket bra lärarlag. Vi bestämde att vi skulle stanna i ett par år. Sedan kom barnen Andreas och Anna och vi hade otroligt bra barnomsorg, säger Barbro.

 

Dragningen till Göteborg och västkusten fanns där, men fördelarna i Strömsund övervägde och familjen bestämde sig för att stanna för gott.

– När barnen var små var det en oerhörd trygghet att känna till samhället och människorna. Vi ville ge dem en trygg uppväxt för att de sedan skulle bli starka individer och kunna flyga iväg. Nu bor de i Stockholm, men kommer så ofta de har möjlighet hem för att hälsa på.

Groplats för goda idéer

Den goda jordmånen som ger utrymme för att utveckla idéer och hålla på med det man älskar, lyfter Barbro fram som en av de stora fördelarna med att bo i Strömsund. Det mångkulturella samhället är också positivt.

– Jag har kunnat göra många saker här som jag förmodligen inte hade kunnat göra i Göteborg. Jag har startat körer, varit engagerad i lokalradion och i flera band som Norrland och Cool Candys. Ofta mottas engagemanget av mycket tacksamhet och glädje vilket sprider positiva ringar på vattnet, säger hon.

Byggde ut villan

För ett par år sedan byggde paret ut sin röda villa i utkanten av samhället och har numera ett riktigt drömkök med plats för många goda vänner. I det luftiga vardagsrummet tronar Barbros svarta flygel och därifrån har hon fin utsikt över området.

– När vi byggde ut var det som om alla bitar verkligen föll på plats och vi trivs så oerhört bra i huset, även om många tyckte vi var galna som satsade. Men det här är vår plats på jorden och för oss var det därför självklart. Göteborg finns fortfarande i mitt hjärta och jag älskar storstadspulsen, men att sedan få komma hit, koka en kopp kaffe och sätta sig på altanen och njuta – det är livskvalitet för mig, säger Barbro Larbring Rönngren.

Fyra snabba frågor

Vad är det bästa med att bo i kommunen?

– Att vi trivs så oerhört bra med både huset och platsen, närheten och hela miljön. Det är enkelt att leva här och det mesta finns, inklusive ett aktivt friluftsliv för den som vill. Vi har brutit den urbana trenden men kan ändå ha båda delarna då storstaden bara är en bilresa bort.

Vad är du stolt över i kommunen?

– Att vi har en oerhört vacker kommun med mycket fint att se. Här finns många driftiga privatpersoner och företagare, många duktiga hantverkare. Jag är stolt över Hjalmar Strömerskolan som jag tycker är en mycket bra skola, jag värdesätter även Kulturveckan och satsningen på olika aktiviteter och arrangemang.

Vad är viktigt för att trivas och vilja stanna på en plats som ni har gjort?

– Om jag går till mig själv är närheten värdefull och att vardagen är enkel. Sedan är det viktigt att man själv ser till att ta tillvara de tillfällen som ges för att komma in i gemenskapen och finna sociala sammanhang där man kan utvecklas och trivas. Att det finns ett rikt kultur- och föreningsliv och möjlighet att utbilda sig, det är en viktig kugge för att öka toleransen och den intellektuella nivån i samhället.

Finns det något du skulle vilja förbättra?

– Att fler förstår hur viktigt det är att värna om våra lokala företagare och försöker handla lokalt i så stor utsträckning som möjligt. Det är viktigt för att skapa en levande bygd med ett bra utbud av varor och tjänster.

Omslag till almanackan 2019

Fakta

Varje månad släpper vi en ny artikel på temat i årets kommunalmanacka.

Läs tidigare artiklar från Kommunalmanackan 2019

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: