På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


| Press

Strömsundshjärtat

UPPTÄCK STRÖMSUND

Beppeutställning

Starttid: 3 juni, 10.00. Sluttid: 31 augusti 2019, kl. 16.00.

Hembygdsgården, Strömsund

Från 1968 bodde och verkade Beppe Wolgers på Öhn i Strömsund och han är starkt förknippad med bygden. Sedan tidigare finns figuren ”Jätten Jorm” från filmen Dunderklumpen placerad vid Hembygdsgården. Beppe tog Strömsund till sitt hjärta och det var ömsesidigt.

Utställningen som öppnades sommaren 2017/2018 är gjord av Beppes dotter, Camilla Wolgers. Utställningen handlar om de 17 år som familjen stora delar av åren vistades på Öhn utanför Strömsund.

 

När du betalar får du låna lurar som du lyssnar på och följer anvisningarna som tar dig igenom de två utställningarna.

Beppes godnattstund

Utställningarna "På väg" och "Mannen i Vattudalen" finns i den gamla hölogen på Hembygdsgården. Där finns flera av Beppe Wolgers ägodelar, bilder visas på väggarna och fakta om Beppe och hans konstnärskap får besökarna genom ljudinspelningar.

Jamtamots hederspris

Beppe spelade Pippi Långstrumps pappa Efraim och han var Baloos röst i Djungelboken. Han skrev också många sångtexter; bland annat ”Sakta vi gå genom stan” som blev en hit med Monica Zetterlund och tillsammans med Povel Ramel skrev han texten till ”Ta av dej skorna”.


Han skrev många revytexter och han gav ut flera diktsamlingar. Han fick Jamtamots hederspris 1975 för sina diktsamlingar med motiv från norra Jämtland.

Dunderklumpen

Här i Jämtland är nog Beppe mest ihågkommen för filmen Dunderklumpen som kom 1974. Handlingen utspelar sig på Öhn i Strömsund vidare upp längs Ströms Vattudal dit Dunderklumpen kommer till en familj och väcker dotterns dockor till liv.

Övrig information

Kontaktinformation arrangör

Ströms hembygdsförening, 0670-61 12 32


Webb: www.hembygd.se/stromlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Prisinformation

80 kr. Öppet dagligen 10–16.


Information om tillgänglighet

Handikapptoalett, Parkering

Beppes arbetsplats med hans skrivmaskin och skinnjacka bland annat.

Utställningens affisch

Kontakta oss

Senast ändrad/granskad: 26 juni 2019