Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny

På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Lyssna på sidan Lyssna
Stephan och Angi på fjället

Stephan och Angi i sitt rätta element – på fjället i strålande vackert vinterväder.

Publicerad:

Februari: Vi älskar vårt nya liv i Frostviken!

Stephan Flatau och hans sambo har stora planer för sitt nya liv som företagare i Jormvattnet. De har köpt pensionatet i byn och tänker förutom boendet erbjuda upplevelser i vildmarken.
– Vi älskar allt med Frostviken! Vi har haft turen att hamna på en plats där människor är väldigt hjälpsamma och öppna. Men jag saknar surdegsbröd, säger Stephan och skrattar.

JRocks (som står för Jormvattnet rockar) är namnet på parets nystartade företag. Stephan och sambon Angi kommer från Tyskland, men har på riktigt hittat hem i svenska Jormvattnet.

Från München till Jormvattnet

För Stephan har vägen från München till Frostviken varit krokig. Han har arbetat inom restaurangbranschen i USA, drivit café i England och haft en cykel- och skidshop i Tyskland. Att han till slut hamnade i Jormvattnet var lite av en slump.


– Jag började sälja skoterkläder i min butik och blev bjuden hit för att åka skoter och testa kläderna i rätt miljö. Jag blev förälskad på en gång!, säger han.


Ur kärleken till området och skoterkörningen växte sedan ett företag fram under ett par år. Stephan började erbjuda guidade turer och hyste in sina gäster hos Korpens Öga. Sedan öppnade sig möjligheten att köpa pensionatet och då beslöt sig Stephan och Angi för att flytta till Jormvattnet för gott. Angi har arbetat som stuntkvinna för olika tv-bolag i Europa de senaste 20 åren, men har även jobbat inom restaurangbranschen. Paret träffades då båda campade vid en fjällsjö nära den österrikiska gränsen.


– Vi vill driva företaget tillsammans som ett team och vara nära naturen, samtidigt som vi vill visa våra gäster vad vi själva tycker så mycket om här, säger Stephan.

Renoverar pensionatet

Nu är renoveringen av pensionatet, som passande nog fått namnet JRockVilla, i full gång. Förhoppningen är att allt ska vara klart i februari. Paret vill återställa den gamla charmen och förutom boende även ha en liten kiosk. Planen är att erbjuda äventyr både sommar och vinter, såsom vandring, cykling och skoter. Stephan ser stor potential i att utveckla en hållbar turism i Frostviken. Gästerna kommer bland annat från Europa, och de flesta återkommer säsong efter säsong.


– Vi arbetar också med JRocksClub, där de som är medlemmar kan träffas för privata middagar, sällskapsspel eller bara umgås med god mat och dryck. Vi har arbetat med att planera evenemang under många år och gillar nya utmaningar. Vi blev inspirerade till detta då vi besökte kyrkan i Gäddede i julas. Det finns så många lokala och talangfulla musiker så kanske blir det ett musikevenemang hos oss framöver, säger Stephan.

Lyckligt lottade

Han och Angi har anpassat sig bra till sitt nya liv i Sverige. De känner sig lyckligt lottade att ha hamnat på ett ställe där människor är så öppenhjärtiga och hjälpsamma.

 

– Vi var totala främlingar och kan inte ens prata svenska än, men vi känner oss ändå som hemma här tack vare det fina välkomnandet vi fått. Det enda vi saknar är sourdough bread, alltså surdegsbröd, säger Stephan och skrattar.

Tre snabba frågor

Vad är det bästa med att bo i Frostviken?

– Naturen och ljusets skiftningar under dagen.

Vad är ert råd till andra som funderar över att göra samma flyttresa som ni?

– Var inte blyga! Försök att anpassa er till omgivningen och var inte rädda för att bryta gamla vanor. Det är viktigt att ha ett öppet sinne, och givetvis att vara hjälpsam och snäll. Det gäller också att kunna lämna saker och personer du älskar.

Vad skulle ni vilja förbättra i kommunen?

– När man har bott på en plats tillräckligt länge ser man inte längre det fantastiska omkring sig. Vi måste ta hand om naturen ännu bättre och se till att alla övergivna fordon i skog och mark försvinner så de inte förgiftar miljön. Förhoppningsvis är det inte för sent för att göra människor uppmärksam på det.

Omslag till almanackan 2019

Fakta

Varje månad släpper vi en ny artikel på temat i årets kommunalmanacka.

Läs tidigare artiklar från Kommunalmanackan 2019

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: