På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?
Google translate
Översätt sida
Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.
Publicerad: 7 januari 2019
Den 3 februari är det vernissage för utställningen Aejlegsvaanhtsh (marknadsvantar) på Folkets hus i Strömsund. En utställning om mönster, teknik och tradition med orginalvantar och rekonstruktioner.
Jukkasjärvis kyrka byggdes under 1600-talets första hälft och fram till 1784 begravdes många avlidna under golvet. Då, som i vissa fall än idag, kläddes den avlidne i sina egna kläder.
1907 reparerades den vackra lilla lappmarkskyrkan och då öppnades också några kistlock. Riksantikvarieämbetet gjorde en undersökning. 1947 lades ett nytt golv, och fler kistor öppnades. Då genomfördes en större undersökning, och nomadlärarinnan Teres Torgrim utverkade tillstånd att få kopiera ett par vantar, sittande nedsänkt vid de öppnade kistorna. Vantarna är rekonstruerade och finns med i utställningen Marknadsvantar.
Under golvet ligger fortfarande många stickade plagg. Etnologen och vantsamlaren Erika Nordvall Falck, Jokkmokk, har intresserat sig för det obearbetade materialet från Riksantikvarieämbetes undersökningar: Vilka personer bar de vackra vantarna? Vilka likheter finns med stickningen på de atlantiska öarna, stickningen i norra Ryssland, och stickningen neråt Sverige?
Vernissage för utställningen är söndag 3 februari på Folkets hus i Strömsund. Utställningen pågår till och med 3 mars.
Läs ett inspirerande reportage om Erika Nordvall Falck, kvinnan bakom uställningen.
Läs artikeln ”Den fantastiska förnekade stickningen” i tidningen Hemslöjd
Strömsunds kommun
Box 500
833 24 Strömsund
0670-161 00 (växel)
Kontakta gärna
Senast ändrad/granskad: 7 januari 2019