Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Lyssna på sidan Lyssna
Utsikt från Tullingsås en vacker vinterdag

Strömsunds kommun i mitt hjärta

Årets tema är ”Strömsunds kommun i mitt hjärta”. Ett tema som ger oss möjlighet att lyfta fram några av de saker som är positiva i vår kommun och allt det vi kan, och borde, vara stolta över! Vi är alla viktiga och betydelsefulla för kommunen. Det är du, dina grannar, vänner och kollegor, som formar och ger kommunen liv. Tillsammans påverkar det också hur andra betraktar Strömsunds kommun – vår plats på jorden.

Anneli Svensson.

Anneli Svensson.

Kommundirektörens inledningsord

För mig är 2019 speciellt – det är 30 år sedan jag flyttade till Strömsund!
Jag har bott i lägenhet och i hus, i tätort och i by. Jag har mött björn på hundpromenad, myst i fiskarstugan och njutit av ridturer i skog och mark.Dessutom har jag givetvis sett norrsken och även bekantat mig med lav-skrikan! Just den friheten och dessa naturupplevelser är det jag tycker mest om med att leva i Strömsunds kommun.

 

Mångfalden berikar

Sen behövs så mycket mer! Välfärd – som den som kommunen levererar genom exempelvis barnomsorg, förskola, grundskola och gymnasieutbildning. Att mina barn kan utvecklas till trygga och självständiga individer!


Viktigt är också att vi tar god hand om våra äldre, att våra vägar är plogade och att det finns mötesplatser och kulturevenemang! Eldsjälar och föreningar erbjuder en utvecklande och aktiv fritid för gammal och ung.


Men kommunen är inget utan företagen som verkar i den! Företagen som skapar arbetstillfällen som gör att människor kan bo här, bo kvar eller flytta hit! Företagen som gör att jag kan handla i affärer, gå ut och äta på restaurang och att skolornas elever får praktikplatser.

 

Alla är värdefulla – och behövs!

Välkommen hemvändare! Välkomna ni som kommit från andra länder! Välkomna ni som redan bor här – ni är alla värdefulla!


Drar vi åt samma håll blir vi starka. När vi uppmärksammar och talar gott om det vi har som är bra – och försöker engagera oss och göra något åt att förbättra det vi inte tycker fungerar bra! Jag ser fram emot 2019 års alla månader i Strömsunds kommun! Varje månad är unik!


Trevlig läsning!

/Anneli Svensson, kommundirektör

Vad bär du i ditt hjärta?

Vilka känslor väcks när du vaknar upp på morgonen och tittar ut genom fönstret, någonstans i Strömsunds kommun? Vi skickar almanackan till alla som bor här permanent, eller som har fritidshus. Tack för att ni valt vår kommun och välkommen att ta del av 2019 års almanacka!

Möt Stefan, Anna, Håkan och många fler

Året med almanackan kommer att bjuda på tolv reportage med människor från olika platser i vår kommun. Alla finns att läsa på webben från den första i varje månad.

Annika med barn

Annika med barnen Elliot och Elsa.

  • I januari möter du familjen Zakrisson/Bergström som för fem år sedan tog steget och flyttade tillbaka till Strömsund med sina två barn. En trygg uppväxt för Elliot och Elsa lockade.
  • Barbro Larbring Rönngren och hennes man skulle bara bo i Strömsund i ett år. Nu har 35 år gått och paret bor fortfarande kvar – och trivs bättre än någonsin. Vad beror det på, varför är Strömsund platsen i deras hjärta?
  Anna tränar på besök hemma i Jorm.

  Anna tränar på besök hemma i Jorm.

  • Juni månad handlar om återhämtning, och platser att längta till. Som för träningsprofilen Anna Lissjanis som driver en av Sveriges största träningsbloggar. Till vardags bor och arbetar hon i Stockholm, men under sommaren och på loven återvänder hon hem till Jorm med familjen för att andas och ladda batterierna.
  • Ett jobb som förskollärare fick Oscar att flytta till Strömsund från södra Sverige. I juli delar han med sig av sin berättelse. Vad fick Oscar att ta steget? Och hur ser det nya livet i kommunen ut?
  • Under året möter du också eldsjälar, fritidshusägare, företagare, arbetsgivare, medarbetare och Sebastian som gått på Hjalmar Strömerskolan och nu valt att stanna i kommunen.

  Läs alla artiklar från Kommunalmanackan 2019

   

  Loggan för Heja Strömsund

  Heja Strömsund är en satsning som kommunen gör i samverkan med näringslivet. Namnet till trots är det en satsning över hela kommunen med alla mindre orter och levande byar. Liksom många andra kommuner har vi demografiska utmaningar och svårt att rekrytera kompetens. Genom Heja Strömsund vill vi tillsammans med lokala företagare stärka vår attraktionskraft och locka inflyttare, och därmed arbetskraft, att flytta till kommunen.

  Lyfta våra positiva värden

  Ett sätt vi gör det på är genom att lyfta fram positiva värden i vår omgivning, bland annat på Heja Strömsunds webbplats. Där finns både filmer och reportage om människor och företag i kommunen.

  Ta del av filmer och artiklar på Heja Strömsunds webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  Bidra till utveckling

  Almanackan är ett annat exempel på hur vi vill sprida goda exempel och bygga stolthet för vår kommun och de som bor och verkar här. Vad bär du i ditt hjärta? Här finns möjlighet för alla att bidra till en positiv utveckling genom att vara goda ambassadörer.

   

  Elever på Hjalmar

  Ett leende gör mycket, här glada elever på Hjalmar Strömerskolan.

  I gott värdskap finns en positiv kraft

  ”Att få människor att känna sig välkomna är en stor konst. En konst som utövas lite varstans i världen, i alla tänkbara situationer. ”Välkommen” är ju inte bara ett ord utan i högsta grad även en känsla som säger att du är väntad. Värdskap kommer i alla färger och skepnader, du bär allting inom dig. Det är du som är nyckeln”.


  Så skriver författaren och föreläsaren Jan Gunnarsson i sin bok ”Det goda värdskapet”. Värdskap är något som alla kan tänka på, och som gör stor skillnad för såväl bofasta som besökare i vår kommun.


  Ps. I april kan du läsa mer om värdskap och hur både företagare och vi på kommunen arbetar med det för att bli bättre.

   

  Till sist: Tack för att du är en god ambassadör!

  Omslag till almanackan 2019

  Fakta

  Vi gör 12.600 exemplar av Kommunalmanackan. Den skickar vi till kommunens invånare och företag samt till våra fritidshusägare i Sverige och utomlands. Vi delar även ut den vid olika arrangemang och events.

  Vad vill du att vi ska lyfta fram lite extra – tipsa oss!

  • Kanske har du något att lyfta fram som du är stolt över eller som du tycker borde få extra uppmärksamhet?

   Tipsa Heja Strömsund:
   info@hejastromsund.se

  Kontakta oss

  Strömsunds kommun

  Box 500

  833 24 Strömsund

  Kontakta kommunen

  0670-161 00 (växel)

  Kontakta gärna

  Senast ändrad/granskad: