Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny
Lyssna på sidan Lyssna

Publicerad:

Sara af Klintberg får stipendium till Hans-Erik Dahlgrens minne

Sara af Klintberg har många strängar på sin lyra. Förutom att undervisa i sång på musiklinjen på Slottegymnasiet i Ljusdal är hon medlem i vokalgruppen Baravox, producerar barnteaterföreställningar, komponerar egna låtar och är medlem i gruppen Järvsö PopFolk. Nu tilldelas Sara af Klintberg 2019 års stipendium till Hans-Erik Dahlgrens minne.
– Jag är så glad, detta lyser verkligen upp i vintermörkret, säger hon.

Sara af Klintberg är uppväxt i Ede utanför Hammerdal. Musiken och sången fanns med från början, Sara började sjunga i kör redan som 5-åring och uppträdde gärna, både hemma i vardagsrummet, i skolan och på byfesterna. Efter grundskolan flyttade hon till Östersund för att gå musikprogrammet på Palmcrantzskolan. Detta följdes av studier på Birka Folkhögskola och Ingesunds musikhögskola i Arvika där Sara studerade till musiklärare.

Musikalisk bredd

Sara af Klintberg använder sin stora musikaliska fantasi inom olika områden. Hon sjunger bland annat i vokalgruppen Baravox, är en del av trion Bära båten och medlem i Järvsö PopFolk. Baravox har släppt flera egna skivor som distribuerats internationellt och medverkat på två guldsäljande samlingsskivor via Naxos.

 

Saras senaste projekt är kvartetten Järvsö PopFolk. Med varma tongångar och täta klanger får kända och okända låtar ny, sprakande skepnad, ofta i egna översättningar. Hon skriver även egen musik, vem minns inte låten Julefriden som 2016 låg etta på P4 Jämtlands hitlista?

Delas ut för tredje gången

Stipendiet till Hans-Erik Dahlgrens minne delas 2019 ut för tredje gången. Det ska gå till en före detta elev i kulturskolan som numera arbetar hel- eller halvprofessionellt med musik. Stipendiaten får ett diplom och 8.000 kronor.

 

– Det känns så roligt att få uppmärksamma Sara som inte bara varit elev i kommunens kulturskola utan även varit lärare där under en period. Förutom att kulturskolan ger eleverna möjlighet att utveckla sin förmåga till kreativt skapande ges en grund som kan leda till en professionell konstnärlig yrkesutövning, säger Lena Johansson, ordförande i barn-, kultur- och utbildningsnämnden.

Tar emot priset 2 februari

Sara af Klintberg tar emot sitt pris på Saga i Strömsund 2 februari vid invigningen av Kulturveckan: Kulturgryning – när ljuset återvänder. Samtidigt blir det konsert med Järvsö PopFolk.

 

– Det känns fantastiskt roligt och mycket hedrande att få ta emot det här stipendiet och jag ser verkligen fram emot att få komma hem till Jämtland och göra konserter! Något som gör det lite extra roligt är att jag dessutom har så fina musikaliska minnen från när jag var liten

och fick vara med och sjunga i en stor kör, sammanslagen av många körer från hela Strömsunds kommun, som leddes av just Hans-Erik Dahlgren, säger Sara af Klintberg.


Mer information

Sara af Klintberg, stipendiat, 073-183 21 61

Lena Johansson, ordförande, 070-200 57 73

Sara mot en husvägg

Sara af Klintberg, uppvuxen i Ede, Hammerdal, får ta emot 2019 års stipendium till Hans-Erik Dahlgrens minne.

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Senast ändrad/granskad: