Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny

På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Lyssna på sidan Lyssna
Fyra lokalvårdare vid städvagn

Det går att städa miljövänligt. Det kan Marianne Bågling, Åsa Dahlén, Yvonne van Vilsteren och Susanne Sjödin på Grevåkerskolan i Hammerdal intyga. Numera städar de bara med avjoniserat vatten och resultatet är fantastiskt.

Publicerad:

December: Många fördelar när lokalvårdarna bytt kemikalier mot rent vatten

Går det att städa rent med bara vatten? Svaret är ja. Faktum är att avjoniserat vatten är så effektivt att lokalvårdarna i kommunen till stor del slutat använda kemikalier.
– Det blir otroligt rent och är dessutom bättre för inomhusmiljön, säger Anneli Funseth, chef för lokalvården.

Under 2017 prövade lokalvårdarna i Hammerdal för första gången att städa med avjoniserat vatten. Eftersom det sedan ett par år fungerat utmärkt att använda i en fönsterputs-maskin var det dags att utöka användningsområdet.

”Otroligt bra resultat”

– Resultatet var otroligt bra, vi märkte skillnad i renhet och ytorna höll sig också rena längre. Dessutom slapp vi hanteringen av kemikalier, säger arbetsledaren Åsa Dahlén och får medhåll av lokalvårdarna Marianne Bågling, Yvonne van Vilsteren och Susanne Sjödin.

 

Idag sker merparten av städningen i kommunens lokaler med avjoniserat vatten. Att slippa kemikalierna är bra för miljö och klimat, det påverkar också inomhusmiljön på ett positivt sätt och bidrar till att minska allergiproblem – både bland lokalvårdarna och de som vistas i lokalerna.

100 procent rent vatten

Men vad är då avjoniserat vatten? Jo, det är 100 procent rent vatten som utvinns genom avjonisering och filtrering av vanligt kranvatten. Vattnet går genom ett filter där hartsgranulat filtrerar bort kalk, klor, salter, tungmetaller, mineraler och andra föroreningar. Det ger ett 100 procent rent vatten färdigt att använda i till exempel en golvmaskin. Efter denna filtrering är vattnet ”hungrigt” och får väldigt goda rengöringsegenskaper som gör att det drar åt sig smutsen. Det hjälper också till att minimera återsmutsningen eftersom inga restprodukter som drar åt sig smuts blir kvar.

– Det fungerar otroligt bra och metoden är omtyckt bland våra lokalvårdare, det har förbättrat deras arbetsmiljö väsentligt och underlättar också för våra vikarier som inte behöver hantera kemikalier, säger Anneli Funseth.

Gått yrkesutbildning

I Strömsunds kommun arbetar knappt 40 fast anställda lokalvårdare, merparten av dem har genomgått en yrkesutbildning som gett medarbetarna en bekräftelse på sin egen kompetens. Många yngre har börjat som lokalvårdare under senare år, något som gläder Anneli Funseth:

– Det känns väldigt bra, och de verkar trivas med sitt yrke. Utan lokalvårdare går det inte att driva varken förskolor, skolor, kontor eller operationssalar. Jag hoppas att de får den uppskattning de förtjänar i samband med städarens dag den 3 december, säger Anneli Funseth.

Omslag till almanackan

Fakta

Varje månad släpper vi en ny artikel på temat i årets kommunalmanacka.

Läs tidigare artiklar från Kommunalmanackan 2018

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: