Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny
Lyssna på sidan Lyssna

Pressmeddelande • Publicerad:

Så gick det på trygghetsvandringen vid Vattudalsskolan

Onsdagen 7 november samlades polisen, tjänstemän på kommunen, politiker och medborgare för att utföra en trygghetsvandring kring Vattudalsskolan i Strömsund. Trygghetsvandringen är ett led i kommunens och polisens gemensamma arbete kring medborgarlöften i Strömsunds kommun.

Vattudalsskolan blev utvald eftersom det förekommit skadegörelse på vissa platser på skolområdet, främst krossade fönsterrutor samt klotter och eldning. Syftet var att identifiera varför området upplevs som otryggt och varför det sker skadegörelse.

”Värdefullt med medborgarnas kunskap”

Deltagarna delades in i två grupper och promenerade runt Hedenvindsskolan och Vattudalsskolan. De tittade efter till exempel ”brottsverktyg” i form av lösa stenar och lösa föremål, om belysningen är tillräcklig, hur insynen är och så vidare.

 

– Polisen ska tillsammans med medborgarna effektivt och engagerat leda det brottsbekämpande arbetet. Utifrån det så känns det helt rätt att tillsammans med kommunen och allmänhet gå på den här trygghetsvandringen. Det är otroligt värdefullt att få ta del av medborgarnas kunskap och få veta vad de upplever som problem, säger Mariana Handler, kommunpolis i Strömsund.

 

Efter vandringen samlades deltagarna för en slutsummering. Det alla var överens om var att det fanns några mörka platser som saknade belysning samt att det låg en del lösa stenar och föremål runt omkring området.

Vad händer nu?

Polisen gör nu en sammanställning av vad som framkom under vandringen och föreslår därefter åtgärder. Förslagen kommer polisen tillsammans med företrädare från kommunen att titta på, och därefter besluta vilka åtgärder som bör genomföras. Förhoppningen är att de ska leda till att området kring Vattudalsskolan blir mer tryggt och trivsamt att vistas i.

 

– Det här är andra trygghetsvandringen som vi gör tillsammans med polisen och vi är jätteglada att vi kan samverka så nära i det brottsförebyggande arbetet. Ansvaret för det brottsförebyggande arbetet ligger inte enbart på polisen. Alla olika aktörer i samhället måste hjälpas åt för att på lång sikt kunna uppnå bästa möjliga effekt, för att minska eller undvika att brott sker, säger Malin Vennstrand, kommunens säkerhetssamordnare.

Nya medborgarlöften

Polisen och kommunen arbetar just nu med att ta fram en ny samverkansöverenskommelse för perioden 2019–2022. De nya medborgarlöftena för 2019 och 2020 ska parterna besluta och skriva under i januari 2019.

 

Mer information

Mariana Handler, kommunpolis Strömsunds kommun, 070-450 10 80

Malin Vennstrand, kommunens säkerhetssamordnare, 0670-164 44

Personer i grupp efter trygghetsvandring

Göran Bergström, kommunalråd, Malin Vennstrand, säkerhetssamordnare, Mariana Handler, kommunpolis, Jonny Jonsson, områdespolis och Anna Strömstedt, rektor på Vattudalsskolan, var några av de som deltog under trygghetsvandringen i Strömsund.

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Senast ändrad/granskad: