Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny
Lyssna på sidan Lyssna
Två skådespelare ur föreställningen Spegla mig

Riksteaterns föreställning Spegla mig visas för högstadiet och är en upplevelse för unga om sociala mediers makt. På bilden ser vi Ada Teisbo och Carlos Romero Cruz. Foto: José Figueroa

Pressmeddelande • Publicerad:

Extra brett utbud av scenkonst för alla åldrar

Under vecka 45 och 46 är det extra mycket teater för både ung och gammal i Strömsunds kommun. Teater Soja och Åarjelhsaemien Teatere visar skuggteater och dansteater för förskolan, Riksteatern spelar för högstadieelever och för allmänheten visar Estrad Norr sin föreställning om håriga, snåriga kvinnor. 

Skolorna och förskolorna i Strömsunds kommun har sökt och fått statsbidraget Skapande skola. Bidraget ska stärka samverkan mellan skolan och det professionella kulturlivet. Målet är att eleverna ska få tillgång till kulturens alla uttrycksformer och öka deras möjligheter till eget skapande. Under hösten möter kommunens elever olika typer av scenkonst.

– Genom att eleverna får tillgång till kulturuttryck som vidgar deras vyer, ger perspektiv och förståelse för världen de lever i, kan de påverka och förändra sina och andras levnadsvillkor, säger kommunens kultursamordnare Kerstin Pettersson.

Interaktiv föreställning om sociala medier

Teater Soja från Sundsvall turnerade under vecka 45 i kommunens förskolor med dansföreställningen Vinternäsa, en pjäs om två udda personligheter som, trots sina olikheter, kan mötas. Barn och förskollärare var berörda och glada efter föreställningen.

Riksteaterns föreställning Spegla mig visas för högstadiet och är en upplevelse för unga om sociala mediers makt.

– Aldrig förr har vi tagit så många självporträtt som nu. Bilder på hur vi mår, vad vi gör och vad vi tycker. Men hur möts vi i en värld där allt går så fort? Vad kan vi dela och vad händer om något går fel? Om det handlar Spegla mig, säger Kerstin Pettersson.

Staaloe – om rädslor

Den samiska skuggteatern Staaloe är en föreställning som handlar om rädslor och om hur man kan bemöta dem. Föreställningen spelas för förskolebarn och förskoleklasser från fem år. Skuggteatern spelas även offentligt i Hoting på Folkets hus onsdagen 14 november klockan 18.00.

 

Den som missade Estrad Norrs produktion Håriga snåriga som visades på Föreningshuset i Fyrås den 9 november har nu en ny chans onsdagen 14 november klockan 19.00 på Café Saga i Strömsund. Det är en föreställning om livshistorier lite på sidan av, inte särskilt förekommande i filmer, på scener eller i strålkastarens mitt. Vi får äntligen djupdyka och riktigt vältra oss i berättelser om hur det är att vara kvinna.

– Det blir det sista av höstens fem kulturcaféer på Saga, men den 23 januari kör vi igång igen. Under våren blir det sex onsdagscaféer med varierat program. Alla är hjärtligt välkomna, säger Kerstin Pettersson.

 

Mer information

Kerstin Pettersson, kultursamordnare, 0670-162 62

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

  • Ingen giltig användare vald.

Senast ändrad/granskad: