Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny

På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Lyssna på sidan Lyssna
Skräddare på Jobbcenter

På Jobbcenter i Strömsund är Mohammad Asef Tagwaei skräddare. Han syr till exempel om kläder och tillverkar dynor som gör gamla stolar som nya igen.

Publicerad:

Oktober: Återbruk sparar på jordens resurser

Genom att tänka på vad och hur mycket vi köper kan vi konsumenter aktivt bidra till att minska utsläpp av giftiga ämnen och klimatförstörande gaser. Därför spelar våra val av mat, el, kläder och prylar stor roll. Både på Jobbcenter och Hjalmar Strömerskolan arbetar man på olika sätt med återbruk.
– Under vecka 40 har vi en miljövänlig vecka, säger läraren Kristina Nord.

”Att kunna köpa det vi behöver för att kunna tillgodose våra behov, utan att äventyra framtida generationers möjligheter att kunna tillgodose sina”.

 

Så definierar Förenta nationerna, FN, hållbar konsumtion. Som konsument är det viktigt att tänka på att det vi konsumenter väljer att köpa, påverkar oss själva och andra människor, djur, natur och hela ekosystem och avgör våra barn och barnbarns möjlighet till en bra framtid. Därför är det viktigt att konsumera på ett hållbart sätt.

Återbruk ökar livslängden

Att återbruka gamla saker för att öka livslängden, är ett smart sätt att vara snäll mot planeten. På Jobbcenter i Strömsund är återbruk en viktig del av verksamheten.

– Vi återbrukar bland annat möbler till kommunens verksamheter. Det är ett bra sätt för att minska sopberget. Vi har klätt om gamla soffor och stolar och målat om möbler för att förlänga livslängden. Ofta går det med ganska enkla medel och livlig fantasi att skapa nya och moderna möbler, säger arbetsledaren Conny Morin.

Spillbitar blev spel

Said Abdi och Mohammad Asef Tagwaei är två av dem som arbetar på Jobbcenter.

– Jag är skräddare och tycker det är väldigt roligt och trivs med att vara på Jobbcenter, säger Mohammad.

Said har bland annat målat kabeltrummor som blivit djur som sedan fått flytta in på förskolor runt om i kommunen. Av spillbitar har Jobbcenter också gjort samiska spel till Jamtli öppna förskola i Strömsund och Samiska rummet på Vattudalsskolan.

Viktig del i undervisningen

På Hjalmar Strömerskolan är hållbar utveckling ett ledord och målet är att det ska genomsyra hela verksamheten. Skolan har certifierats som en skola för hållbar utveckling av Skolverket och hållbar utveckling ingår också i många kursplaner.

Miljövänlig vecka

Under vecka 40 är det miljövänliga veckan på skolan och temat är återbruk. Bland annat blir det workshops där eleverna får prova på att göra smycken av gamla knappar, grytunderlägg av kapsyler och olika plåtpyssel. Eleverna på fordons- och transportprogrammet ska få göra ljuslyktor och ljusstakar av bilskrot samt återbruka bildäck. Det blir även tävlingar.

 

Kristina Nord, lärare i naturkunskap och biologi, hoppas att eleverna ska få en ökad kunskap om världen och naturen som ekosystemtjänst och en känsla av tacksamhet för allt vi människor får av den.

– Framför allt vill jag att de ska få en känsla av att det finns möjligheter och att de själva blir inspirerade till att ta fram sina kreativa sidor. Att återbruka är kul! Det ger möjlighet till egen design och att spara pengar samtidigt som vi sparar både resurser och människor och djurs onödiga lidande (från ohållbar produktion av varor), säger hon.

Varför är det viktigt att återbruka?

– För att jordens resurser är ändliga och vi kommer att behöva hushålla med dem för att ha en hållbar framtid. Det är också viktigt att bli medveten om att allt vi får av naturen är tjänster och inget vi bara kan ta för givet.

Vad är hållbar konsumtion för dig?

– Orden går inte ihop i min värld… Att konsumera så lite som möjligt är hållbart. Att bli bra på att hålla liv i sina saker, få dem att hålla länge och värna om dem. De saker man behöver bör vara av god kvalitet så de håller längre och de bör tillverkas på ekologisk och etiskt rättvis väg, säger Kristina Nord och fortsätter:

– Inom varje sektor i samhället och varje yrkesgrupp kommer det att bli en verklighet i framtiden att vi måste hushålla på resurserna, men jag ser detta som spännande och att det öppnar upp för nya möjligheter vad gäller kreativitet och förmågan att laga saker. Sådana yrken kommer att bli viktiga.

Målar kabeltrumma

Said Abdi målar en kabeltrumma som ska bli ett djur och hamna hos en av förskolorna i kommunen.

Omslag till almanackan

Fakta

Varje månad släpper vi en ny artikel på temat i årets kommunalmanacka.

Läs tidigare artiklar från Kommunalmanackan 2018

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: