Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny
Lyssna på sidan Lyssna
Doris Dahlin

Författaren Doris Dahlin fick den 10 september ta emot årets Hedenvindplakett. Foto: Anneli Svensson

Pressmeddelande • Publicerad:

Doris Dahlin tog emot 2018 års Hedenvindplakett

Den 10 september fick Doris Dahlin ta emot 2018 års Hedenvindplakett på Centralbiblioteket i Strömsund. Hon uppmärksammas för ett författarskap där kvinnorösterna är starka och många. 

Författaren Doris Dahlin är född i Härnösand och slog igenom redan som 18-åring med romanen Ockupationsleken som fick mycket uppmärksamhet. Hon beskriver sig själv som en ”ständigt berättande, skrivande människa” och att hon ”vill skriva de utstöttas, de skamsnas, de illa åtgångnas historier. Med det vill jag synliggöra det vi alldeles för ofta blundar för”.

Tog emot priset 10 september

Den 10 september fick Doris Dahlin ta emot årets Hedenvindplakett på Centralbiblioteket i Strömsund. Plaketten är utformad av Kerstin Bränngård och har sedan 1980 delats ut till författare som skrivit i Gustav Hedenvinds anda.

 

Hedenvindsällskapets motivering:
”Efter Metoo-rörelsens kraftiga genombrott känns det viktigt att uppmärksamma ett författarskap där kvinnorösterna är starka och många. Doris Dahlin skrev redan 1971 som 18-åring Ockupationsleken, som ger en kritisk granskning av konservativa och auktoritära tendenser i den svenska skolan. Hon återkommer 2007 med den självbiografiska Skammens boning, där modern och mormodern har bärande roller i kampen för livets nödtorft. Pappan super och för sparken.

 

Med Till mamma på morsdag fördjupas skildringen av den svåra relationen mellan mor och dotter. I Himlen har inga moln kommer författaren Maria tillbaka till sin Ångermanländska hembygd från storstaden. En barndomsvän har bett henne om hjälp att förstå dottern Tove, som Maria tidigare haft god kontakt med. Doris Dahlin skildrar övertygande hur vänskap förändras med åren och hur barndomens upplevelser kan innebära både tillgång och belastning.”

Lena Johansson delade ut priset

På plats för att dela ut priset var ordförande i barn-, kultur- och utbildningsnämnden Lena Johansson.

– Jag känner mig priviligierad och stolt att få dela ut priset ännu en gång, sa hon.

 

Kultursamordnaren Kerstin Pettersson Schaletzky hälsade de cirka 30 besökarna välkomna och Silje Westermark underhöll med pianomusik. Hedenvindsällskapets ordförande Johnny Persson berättade om Gustav Hedenvind-Eriksson och Ingrid Karlsson introducerade Doris Dahlin och hennes romaner. Pristagaren berättade om sitt författarskap och om sig själv i förhållande till sitt skrivande och sina böcker. Kvällen avslutades med mingel där besökarna gavs tillfälle till fortsatta samtal med Doris Dahlin.

 

Mer information
Kerstin Pettersson Schaletzky, kultursamordnare, 0670-162 62

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

  • Ingen giltig användare vald.

Senast ändrad/granskad: