Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny

På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Lyssna på sidan Lyssna
Skrobil i naturen

Vi har alla ett ansvar för att inte skräpa ned och hålla våra tomter vårdade. En skrotbil innehåller mycket kemikalier. Nu finns två återlämningsställen för skrotbilar i kommunen.

Publicerad:

Augusti: Nedskräpning ett hot mot djur och miljö

Skrotbilar i naturen, ovårdade tomter, fallfärdiga hus och skräp som slängs överallt utom i papperskorgen. Visste du att en miljard fimpar hamnar på svenska gator och torg varje år? För djur och natur är nedskräpning ett hot, det kostar också samhället stora summor – och påverkar boendemiljön negativt. 

Det är vårt ansvar att inte skräpa ned. Trots det ökar nedskräpningen – helt i onödan. Nedskräpning kostar pengar när kommuner ska städa upp, skattepengar som kunde använts till bättre ändamål. Nedskräpning skadar miljön och skapar även i förlängningen otrygghet, då det visat sig att nedskräpade miljöer leder till klotter och skadegörelse. Människor uppfattar det helt enkelt som okej att slänga skräp på en plats som redan är nedskräpad. Till slut förlorar vi respekten för platsen som nu upplevs som otrygg. Därför är det viktigt att motverka nedskräpning.

Många ovårdade tomter och fallfärdiga hus

Ovårdade tomter och fallfärdiga hus är ett stort problem i Strömsunds kommun. Det innebär skaderisker för lekande barn och skapar en otrivsam närmiljö med förstörd utsikt för grannar och förbipasserande. Det kan också minska intresset för att flytta till en by eller ett samhälle.

– Vem vill köpa ett hus med utsikt över en privat soptipp?, säger Annika Berglund, miljö- och hälsoskyddsinspektör.

 

På ovårdade tomter lagras också ofta farligt avfall som spillolja och blybatterier på ett sätt som medför risk för utsläpp av skadliga ämnen i marken. Om marken blir förorenad måste den saneras, vilket kan bli väldigt dyrt.

Vill minska antalet

Miljö- och byggavdelningen har som mål att minska antalet ovårdade tomter och fallfärdiga hus.

– Vår erfarenhet är att fastighetsägare som får problem med det här ofta är människor som har mer projektidéer än tid och ork. Man bör fundera över vad man rimligtvis kan hinna med. De prylar man vill ha kvar bör man lägga i ordnade upplag. Då upplevs inte tomten som ovårdad även om det finns mycket saker där, säger Annika Berglund.

Lättare att bli av med sin skrotbil

Skrotbilar som hamnar i naturen riskerar att läcka miljöfarliga ämnen som olja, diesel/bensin, glykol, batterisyra och tungmetaller. De är skadliga för miljön och kan vara farliga för djur. Glykol av äldre sort smakar sött och hundar och katter har dött efter att ha fått i sig utspilld glykol. Kor slickar gärna på blybatterier och kan då drabbas av blyförgiftning.

Två mottagningsställen

Sedan hösten 2016 finns i samarbete med Bilretur två mottagningsställen för skrotbilar på återvinningscentralerna i Strömsund och Gäddede. Något som blivit en succé.

– Vi märker av en mycket stor ökning av skrotbilar. Sedan hösten 2016 har vi fått in över 200 stycken. Att det har blivit betydligt enklare att bli av med sin skrotbil bidrar givetvis, samt att det är gratis om du lämnar in en komplett bil. Folk är väldigt tacksamma över möjligheten, säger Eva-Britt Edin som är samordnare för återvinningscentralerna i Strömsunds kommun.

Håll Strömsund rent!

Skräp ska ligga i soptunnan, det är självklart för många men inte för alla. I våras deltog som vanligt ett antal förskolor i Håll Sverige Rents aktion mot nedskräpning, Vi håller rent! Ett initiativ för att göra närmiljön lite finare och visa att nedskräpning inte är okej.

 

– Barnen tycker det är roligt att plocka skräp. Till vardags är vi också duktiga på att i verksamheten sortera och återvinna. Jag hoppas att barnen tar med sig kunskaperna hem och har kvar samma tänk när de blir äldre, säger barnskötaren Catharina Sjödin på Riddarens förskola i Backe.

Fakta: Ovårdade tomter, fallfärdiga hus och skrotbilar

  • Enligt plan- och bygglagen (2010:900) ska du som fastighetsägare hålla din tomt i vårdat skick, oavsett om den är bebyggd eller inte. Det innebär att tomten ska vara städad så att det inte finns risk för olycksfall eller att den blir en olägenhet för omgivningen.
  • Även byggnaderna på tomten ska hållas i vårdat skick och underhållas så att utformningen och de tekniska egenskaperna bevaras. Du ansvarar även för att häckar och annan växlighet inte växer så att den skymmer sikten vid utfarter och korsningar.

Skrotbil

  • Som bilägare ansvarar du för din bil även sedan du tagit den ur bruk. Uttjänta bilar är farligt avfall eftersom de innehåller vätskor och delar som är farliga för miljön. Det är din skyldighet att lämna din uttjänta bil till Bilreturs mottagningsställen eller direkt till en auktoriserad bildemontering.
Omslag till almanackan

Fakta

Varje månad släpper vi en ny artikel på temat i årets kommunalmanacka.

Läs tidigare artiklar från Kommunalmanackan 2018

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: