På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Publicerad: 25 juni 2018

Du springer väl inte på tågspåret?

Under sommaren ökar ofta tågtrafiken, så också på Inlandsbanan som sträcker sig genom Strömsunds kommun. Men du har väl koll på att det är både farligt och förbjudet att vistas i eller nära spårområden som inte är tågövergångar?

Spåröverträdelser är ett stort problem för tågtrafiken, och kan vara förenat med livsfara. Säkerhetspersonal på Inlandsbanan har i ett brev till Strömsunds kommun uppmärksammat kommunen på att det förekommer så kallat "spårspring" på olika platser längs med Inlandsbanan i Strömsunds kommun.

Riskera inte livet för att vinna tid

För din och andras säkerhet – gå inte på eller över tågspåren annat än vid tågövergångar! Tåg kan inte stanna i närheten av lika snabbt som till exempel en bil – ett tåg som kör i endast 40 km/h har oftast en stoppsträcka på i bästa fall 300 meter, medan ett vanligt höghastighetståg idag har en bromssträcka på över en kilometer.

 

Förutom att det är farligt att vistas på eller i närheten av tågspåren så är det också förbjudet i lag, och kan medföra böter på flera tusen kronor för den som bryter mot denna lag, och polis kan komma att tillkallas för att avvisa den som vistas i eller kring spåret. Spårspring är enligt Trafikverket också en starkt bidragande orsak till förseningar i tågtrafiken.

 

Säkerhetszonen för tågräls sträcker sig minst 4 meter i sidled från själva rälsen.

  

Jens Forsberg

Säkerhetshandläggare Inlandsbanan

Tel: 072-577 54 02

Inlandsbanans logotype

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Mejla till:

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: 25 juni 2018