Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny
Lyssna på sidan Lyssna
Samiskt spel

En lagändring som riksdagen nyligen röstade igenom innebär att skyddet för minoritetsspråken ytterligare stärks. Strömsund är en samisk förvaltningskommun.

Publicerad:

Lagändring stärker skyddet för minoritetsspråken

Den 19 juni sa Riksdagen ja till regeringens förslag om att stärka skyddet för minoritetsspråken. Beslutet stärker de utökade rättigheter som finns inom förvaltningsområdena för finska, meänkieli och samiska. Lagändringarna träder i kraft 1 januari 2019.

Förslaget innebär att det blir en del ändringar i lagen (2009:724) om nationella minoriteter och minoritetsspråk för att stärka det grundläggande skyddet för de nationella minoriteternas språk och kultur och för att stärka de utökade rättigheter som finns inom förvaltningsområdena för finska, meänkieli och samiska.

Mer information

En större del av verksamheten inom äldreomsorgen och inom förskolan ska kunna ges på minoritetsspråk. Kommuner ska också informera om vilka möjligheter som finns i samband med att den äldre eller vårdnadshavaren söker en plats. Kraven gäller framförallt minoritetsspråken finska, meänkieli och samiska men det införs också stärkta möjligheter att få äldreomsorg på jiddish och romani chib.

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: