Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny
Lyssna på sidan Lyssna
Maxida Märak

Maxida Märak uppträdde under den samiska heldagen och lockade stor publik. Foto: Kjell-Erik Jonasson

Publicerad:

Maxida Märak lockade stor publik till samisk heldag

Det blev en lyckad samisk heldag på Ströms hembygdsgård den 2 juni. Maxida Märak lockade stor publik och de många aktiviteterna passade alla åldrar.
– Jag vill tacka alla inblandade för en fantastisk dag, säger kommunens samiska samordnare Aanna Johansson Larsson.

Den 2 juni stod den samiska kulturen i centrum under en heldag på Ströms hembygdsgård. Detta för att speciellt uppmärksamma Staare 2018, det samiska jubileumsåret som markerar att det är 100 år sedan vi firande första samiska landsmötet på svensk sida.

Brett program för alla

Dagen bjöd på ett brett program. Bland annat öppnade fotoutställningen ”Gåessie dah jeatjebh årroeminie” (När dom andra sover) med fotografier från Jïjnjevaerie sameby. Fotografen Christer Olofsson höll ett intressant föredrag och svarade på besökarnas frågor om bilderna.

 

Besökarna hade också möjlighet att lära sig sydsamiska, både i gåetien och genom projektet #Instagïele. De fick även en inblick i samisk slöjd genom Wilks design som var på plats under dagen genom Laila Gunilla Wilks.

Konsert berörde

– Konserten med Maxida Märak lockade stor publik och hon berörde både med sin jojk och sitt artisteri. Hon är en förebild för många och kön för att få en autograf och ett foto tillsammans med henne var lång, säger Aanna Johansson Larsson som vill rikta ett stort tack till alla inblandade för en fantastisk dag.

 

Den samiska heldagen arrangeras av Strömsunds kommun, NBV Mittsverige, Riksteatern och Ströms hembygdsförening med bidrag från Region Jämtland Härjedalen.

 

Ströms hembygdsgård

Det var många olika aktiviteter på Ströms hembygdsgård under dagen. Foto: Linnéa Berg

Kåtan på Ströms hembygdsgård.

Kåtan var välbesökt i det fina vädret. Foto: Linnéa Berg

Laila Gunilla Wilks och Aanna Johansson Larsson

Wilks design var på plats genom Laila Gunilla Wilks som visade samisk slöjd. Här tillsammans med Aanna Johansson Larsson, kommunens samiska samordnare. Foto: Linnéa Berg

Camilla Olofsson och Christer Olofsson

Christer Olofsson har under ett års tid följt Jïjnjevaerie sameby och deras arbete. Det har resulterat i en fotoutställning. Här tillsammans med Camilla Olofsson från NBV Mittsverige. Foto: Linnéa Berg

Par framför kåtan

Sakka Nejne och Einar Johansson framför gåetien.

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: