Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny
Lyssna på sidan Lyssna
Göran Bergström och ministrar

Göran Bergström, kommunalråd, Morgan Johansson, justitie- och inrikesminister och Tor Mikkel Wara, norsk justitieminister under dagens möte med de nordiska ministrarna i Lund. Foto: Privat

Pressmeddelande • Publicerad:

Efter Vaajma-projektet: Klart med utökat polissamarbete i Norden

Det var Vaajma-projektet som 2014 lade fram det första förslaget till ett polissamarbete över gränsen. Idag blev det klart då de nordiska justitieministrarna skrev under en avsiktsförklaring.
– Äntligen är vi i hamn! Snart har våra nordiska poliser möjlighet att både dela lokaler och patrullera tillsammans, säger kommunalrådet Göran Bergström.

I samband med ministermötet i Lund skrev de nordiska justitieministrarna i förmiddags under en avsiktsförklaring för ett utökat nordiskt polissamarbete. Detta har varit en hjärtefråga för kommunalrådet Göran Bergström och Strömsunds kommun. Regionprojekt Vaajma tog vid årsskiftet 2013/2014 initiativ till att utreda ett möjligt framtida polissamarbete över riksgränsen i området Lierne och Røyrvik på norsk sida och Frostviken och Hotagen på svensk sida.


– Det har varit en lång resa och nu har vi äntligen gått i mål, i alla fall politiskt. Vinnare är alla medborgare som bor kring våra gränser. De stora förlorarna är de som begår brott. Hädanefter kommer det att vara jobbigt att vara kriminell om man vill göra brott längs gränsen, säger Göran Bergström som idag var på plats i Lund för att bevittna de historiska underskrifterna.

Viktigt för invånarna

Avsiktsförklaringen innebär att de nordiska länderna nu tar det första steget för att ytterligare fördjupa och effektivisera samarbetet och skapa förutsättningar för att kunna arbeta operativt i varandras territorium. Något som är mycket viktigt för invånarna i gränstrakterna.


– Vi har sett behovet av samarbete under många, många år. Även den som bor i glesbygden har rätt att känna sig trygg och ha tillgång till polis inom rimligt avstånd. Den här avsiktsförklaringen banar väg för något helt nytt och det känns tillfredsställande att ha varit med från ax till limpa, säger Göran Bergström.

Polisen sätter ramarna

Nu är det upp till polismyndigheterna i de nordiska länderna att sätta ramarna för hur samarbetet ska se ut och fungera i praktiken. Målet är att samarbetet ska förstärka möjligheterna att förebygga, förhindra och utreda brott samt att det tillsammans ska bli enklare att upprätthålla allmän ordning och säkerhet i gränstrakterna.


– Det är en fantastisk dag och det är många som ska ha en klapp på axeln för att vi lyckades ro detta i hamn. Jørn Ove Totland, projektledare tillsammans med mig, Anders Ygeman som såg till att vi fick en ny lagstiftning förra året, våra lokala riksdagsledamöter som lobbat hårt för detta i riksdagen och lokala företrädare för polisen. Det känns skönt att veta att allt går att påverka, även om man bor i Norrlands inland, säger Göran Bergström.

Avsiktsförklaringen

Idag skrev de nordiska ministrarna under avsiktsförklaringen som banar väg för ett utökat polissamarbete.

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Senast ändrad/granskad: