Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny

På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Lyssna på sidan Lyssna
Guckusko

Att bevara den biologiska mångfalden och arbeta för ett ansvarsfullt skogsbruk är viktigt för en hållbar miljö. Det är några av de frågor som Vattudalens naturskyddsförening engagerar sig i. På bilden blomman guckusko. Foto: Pieter Fürst

Publicerad:

Juni: Balans i naturen viktigt för en hållbar miljö

En natur där djur och skogsbruk är i balans är viktigt för en hållbar miljö. För Vattudalens naturskyddsförening är det hjärtefrågor.
– Se till dig själv och vad du kan göra. Börja med att värna om dina bär-, svamp- och jaktmarker, säger ordförande Pieter Fürst.

Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation med 226.000 medlemmar. Klimat, hav, skog, jordbruk och miljögifter är viktiga arbetsområden, organisationen står också bakom miljömärkningen Bra Miljöval som hjälper konsumenter att hitta de produkter och tjänster som är minst skadliga för miljön.

 

– Överlag har butikerna blivit bättre och bättre på att ta in miljövänliga produkter. Tyvärr tycker jag dock inte att medvetandet hos konsumenterna har ökat. Många är på god väg men vi kan alla bli bättre, säger Pieter Fürst, ordförande i Vattudalens naturskyddsförening som har drygt 200 medlemmar.

Se till det lilla

Han brinner för miljöfrågorna och menar att var och en måste se till det lilla – vad jag kan göra för att bidra till en hållbar miljö. Behöver jag åka till Thailand varje år? Måste jag använda bilen varje gång? Kan jag bli bättre på återvinning?

 

– Det är ett ansvar vi har för Moder Jord. Djur och växter har utvecklats under miljontals år och vi måste främja mångfalden och verka för att skogsbruket är hållbart utan allt för stora kalytor. Det är oerhört viktigt att vi också lämnar orörd skog för fri utveckling. Vi måste också motverka invasiva arter, alltså djur och växter som inte finns hos oss naturligt. De stör ut våra egna arter, säger Pieter Fürst.

Inventerat skogsmiljöer

Vattudalens naturskyddsförening har inventerat många skogsmiljöer i närområdet och räddat vissa från avverkning. Jougdadalens naturreservat kom till tack vare föreningen som också engagerat sig i frågor som rör strandskydd, gruvbrytning och fiskodling.

 

– Alla har väl sina bär-, svamp- och jaktmarker. Börja med att försvara dem! Miljön vi har i kommunen och i närområdet är fantastisk, i fjälltrakterna är skogen relativt oexploaterad. Där finns en del pärlor med gammelskog. Jag tror det är viktigt för kommunens överlevnad att vi värnar det, både för vår egen skull och för besökarna, säger Pieter Fürst.

Läs mer om Vattudalens naturskyddsföreninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Fakta: Naturskyddsföreningen

Naturskyddsföreningen är Sveriges mest inflytelserika miljöorganisation. De påverkar politiker, jagar miljöbovar och påverkar lagstiftning. De sätter rampljuset på brinnande miljöfrågor genom rapporter, kampanjer, böcker, debatter, konferenser och ett intensivt pressarbete.

 

Föreningen står bakom miljömärkningen Bra Miljöval som hjälper konsumenter att hitta de produkter och tjänster som är minst skadliga för miljön.

Hitta produkter och tjänster med Bra miljövallänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Omslag till almanackan

Fakta

Varje månad släpper vi en ny artikel på temat i årets kommunalmanacka.

Läs tidigare artiklar från Kommunalmanackan 2018

Utflykter för dig som är naturintresserad

Vattudalens naturskyddsförening arrangerar ett antal utflykter och sammankomster för dig intresserad av djur och natur. Läs mer på deras webbplats.

Till Vattudalens naturskyddsföreninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: