Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny

På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Lyssna på sidan Lyssna
Hemberedskap

Att öka kunskapen kring hur vi kan förbereda oss inför kriser av olika slag, det är målet med krisberedskapsveckan. Foto: Thomas Henrikson, MSB

Pressmeddelande • Publicerad:

Vi deltar i Krisberedskapsveckan 2018

Välinformerade och engagerade invånare är en viktig tillgång vid en samhällskris. Under vecka 22 är det dags för årets Krisberedskapsvecka och Strömsunds kommun deltar genom olika aktiviteter.
– Vi vill öka kunskapen och medvetenheten bland våra invånare, säger kommunens säkerhetssamordnare Malin Vennstrand.

Krisberedskapsveckan är en årlig kampanj som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, genomför tillsammans med bland andra kommuner, frivilligorganisationer och länsstyrelser. I Strömsunds kommun deltar både delar av det lokala näringslivet och kommunen med olika aktiviteter under veckan. Målet är att öka människors riskmedvetenhet och kunskap kring hur man kan förbereda sig för att klara vardagen om samhället plötsligt inte fungerar som det brukar.


– Om en kris inträffar går samhällets resurser i första hand till de mest utsatta, barn, äldre och sjuka. Därför är det viktigt att vi alla har rätt kunskap och en hemberedskap så att vi kan klara oss själva under en tid. Det gör den här veckan så viktig, säger kommunens säkerhetssamordnare Malin Vennstrand.

Temakväll och utställning

En krislåda med bland annat batterier, konserver, ficklampa och radio är något som borde finnas i alla hem. Men vad bör mer ingå i en sådan låda? Det kommer bland annat eleverna i några av kommunens skolor att titta närmare på. Flera matbutiker, bland annat i Norråker, Sikås och Hammerdal, deltar och informerar också genom att skylta upp dessa varor extra under veckan. Centralbiblioteket i Strömsund satsar på en utställning och på Allaktivitetshuset Saga blir det temakväll med polis och brandkår den 29 maj. I samband med Köpmannamarknaden är hjälp- och stödorganisationen Ström-Hammerdals bilkår på plats för att berätta om sin verksamhet.


– Vi vill gärna vara med och öka kunskaperna kring hur man kan förbereda sig. Genom temakvällen kan vi även nå ut till våra barn och ungdomar. Vi hoppas att många kommer för att lyssna och ställa frågor till både polis och brandkår. Alla åldrar är varmt välkomna, säger ungdomskonsulenten Magdalena Sannemo.

Tävling: Vinn en vevradio

Under veckan arrangerar kommunen en tävling där priset är en vevradio och varje dag läggs ny information om krisberedskap ut på webbplats och Facebook.

– Vi hoppas att våra aktiviteter och veckan i stort ska bidra till att öka kunskapen och medvetenheten hos våra invånare. Det oväntade kan drabba oss alla, men den som är förberedd känner sig ofta lugnare och har goda chanser att klara krisen på ett bra sätt, säger Malin Vennstrand.

 

Mer information
Malin Vennstrand, säkerhetssamordnare, 0670-164 44

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

  • Ingen giltig användare vald.

Senast ändrad/granskad: