Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny

På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Lyssna på sidan Lyssna

Publicerad:

Festlig Nobellunch för deltagarna i Matsvinnstävlingen

Grevåkerskolan vann kommunens första Matsvinnstävling. Men alla elever har gjort en viktig och betydelsefull insats för miljön. Den 17 maj serverades därför en klimatsmart Nobellunch i alla skolmatsalar. Lite extra festligt blev det förstås i Hammerdal.
– Maten var jättegod och servitörerna har skött sig bra, säger Olivia, Linus, Elis och Ellen i årskurs fem.

Nyfikna elever kikar in genom dörren till matsalen på Grevåkerskolan i Hammerdal. De är vinnarna i kommunens första Matsvinnstävling. Priset är en klimatsmart Nobellunch och snart ska de få sätta sig vid de vackert dukade borden och fira sin vinst. I köket råder febril aktivitet. Rader av tallrikar med toast och skinkröra ska få en sista dekoration och i ugnen väntar kyckling, klyftpotatis och grönsaker. Kristina, Justyna, Tomas, Eva, Khina, Andreas och kostchefen Jörgen går igenom körschemat en sista gång.

 

– Såna här dagar är roliga, eleverna förtjänar något extra efter jobbet de lagt ned under tävlingen och därför får alla skolor samma lunch idag, 17 maj. Sedan vi började mäta svinnet i höstas har eleverna i kommunen tillsammans mer än halverat tallrikssvinnet. Det är fantastiskt, säger Jörgen Jönsson.

Ovana servitörer

I omklädningsrummet gör en grupp något ovana servitörer sig redo att servera skolans omkring 250 elever. Det är ingen vanlig dag på jobbet för Anneli Svensson, kommundirektör, Göran Bergström, kommunalråd, Göran Espmark, oppositionsråd, Lars Thorin, skolchef och Richard Persson, chef för teknik- och serviceförvaltningen.

 

– Jag arbetade faktiskt extra som servitör i min ungdom och så har jag varit på ett antal Nobelfester, så lite vana har jag med mig i bagaget. Men det kan nog bli lite svettigt idag, säger Göran Bergström och skrattar.

”Inte lägga upp för mycket”

Dörrarna öppnas och Nobellunchen är igång. David, Tilde och Sixten i årskurs tre hugger in på förrätten.

– Vi har tänkt mycket på att inte lägga upp för mycket mat på tallriken. Om man måste slänga mat slänger man bort mycket pengar och det är inte heller bra för miljön. Vi har pratat en del om det på lektionerna, säger de.

 

Anneli Svensson och Göran Bergström håller var sitt tal och tackar alla elever.

– Alla har gjort det mycket bra, och denna gång var det Grevåkerskolan som lyckades allra bäst. Det är jättekul att få vara här och servera idag! Vi vill vara en klimatsmart kommun, men då behöver alla som bor här hjälpas åt, både vuxna och barn. Att kasta riktig mat är ju helt idiotiskt. Det är dåligt både för miljön och ekonomin – och dåligt för vårt jordklot, säger Anneli Svensson.

Stolt rektor

Rektorn Birgitta K Lindberg är mycket stolt över sina elever och har redan sett ut en plats för diplomet, självklart ska det hänga i matsalen. Även övriga skolor i tävlingen får ett diplom.

– Alla har bidragit till det här, nu ska vi uppmuntra varandra att tänka på svinnet även i fortsättningen. Jag tror det är viktigt att vi lyfter frågan mer än vad vi gör idag. Tävlingen är ett bra initiativ, eftersom den pågick under ett par veckor har den förhoppningsvis skapat goda vanor hos oss alla, säger hon.

Bra betyg på maten

Olivia, Linus, Elis och Ellen i årskurs fem ger både maten och dagens servitörer högsta betyg. Att tävla har bara varit roligt tycker de.

– Att vi vann känns helt fantastiskt! Man måste ha ett visst tänk och hela tiden påminna sig om att inte slänga. Vi har hjälpt varandra och det lyckades ju bra, säger de.

 

Bra jobbat alla matsvinnshjältar!

Resultat Matsvinnstävlingen 2018

  • 1:a Grevåkerskolan 3,37 gram/person
  • 2:a Kyrktåsjö skola 4,39 gram/person
  • 3:a Centralskolan Hoting 5,37 gram/person
  • 4:a Hedenvindskolan 5,95 gram/person
  • 5:a Bredgårdsskolan 8 gram/person
  • 6:a Frostviksskolan och Jormskolan 9,3 gram/person
  • 7:a Fjällsjöskolan 10,86 gram/person
  • 8:a Vattudalsskolan 12,36 gram/person

Om tävlingen

Mellan vecka 15 och 18 har alla grundskolor deltagit i kommunens Matsvinnstävling. Målet har varit att kasta så lite mat som möjligt och öka elevernas kunskap och medvetenhet.

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: