Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny
Lyssna på sidan Lyssna
Mörka moln

Strömsunds kommun arbetar på flera sätt med att förebygga våldsbejakande extremism.

Publicerad:

Till dig som är orolig för våldsbejakande extremism

Efter Säkerhetspolisens tillslag den 30 april 2018 har vi tagit till oss att det finns invånare som känner oro och otrygghet. Det förekommer också mycket spekulationer och ryktesspridning. Förundersökningen pågår och är belagd med sekretess, men tillslaget visar att Säkerhetspolisen gör sitt jobb för att förhindra all form av extremism och värna om vår demokrati.

På Valborgsmässoafton 2018 gjorde Säkerhetspolisen, Säpo, tillslag på flera platser i landet. Kommunen fick under kvällen 30 april kännedom via nyhetsmedier att ett av tillslagen skett i Strömsunds kommun och att polisen anhållit tre personer misstänkta för förberedelse till terroristbrott.

Förundersökningen pågår

Vi har tagit till oss att det finns invånare som känner oro och otrygghet efter händelsen.


Förundersökningen pågår och är belagd med sekretess, men tillslaget visar att Säpo gör sitt jobb för att förhindra all form av extremism och värna om vår demokrati. Detta är den information vi har att förhålla oss till.


Däremot förekommer det spekulationer och ryktesspridning. Därför är det viktigt att alltid fundera en gång extra innan vi delar information vidare, huruvida informationen är bekräftad eller inte. Det är också viktigt att tänka på att det är enskilda individer som är misstänkta och inte en grupp av människor, och att ingen av de misstänka i dagsläget är dömda för något brott.

Kommunen arbetar förebyggande

Elisabeth Lindholm är kommunens samordnare mot våldsbejakande extremism, en funktion som alla kommuner är ålagda att ha. I hennes uppdrag ingår det att sammankalla en samverkansgrupp där kommunen och polisen ingår. De träffas kontinuerligt för att arbeta förebyggande och fånga upp händelser i samhället.

Vill du veta mer?

Läs mer om hur kommunen arbetar förebyggande med våldsbejakande extremism och ta del av vår handlingsplan.

Så arbetar Strömsunds kommun förebyggande

Har du frågor eller funderingar kring radikalisering och våldsbejakande extremism?

 

Hör då av dig till den lokala VBE-gruppen genom att mejla till fvbe(a)stromsund.se (du kan mejla direkt genom att klicka på Lokala VBE-gruppen i Kontakta oss-rutan längst ner på sidan).

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta gärna

  • Ingen giltig användare vald.

Senast ändrad/granskad: