Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny
Lyssna på sidan Lyssna
Tulpan

Nu är det klart vilka som får utmärkelser 2018.

Publicerad:

De får 2018 års stipendier och Hedenvindplaketten

”Jag är en ständigt berättande, skrivande människa”. Så beskriver sig Doris Dahlin som 2018 får ta emot Hedenvindplaketten. Årets kulturstipendier går till Martin Hedman och Per Wik och ledarstipendierna till Ida Sundin och Mattias Ljus. Det har barn-, kultur- och utbildningsnämnden beslutat. 

Doris Dahlin har skrivit nio böcker och får nu årets Hedenvindplakett.

Motivering:

Efter Metoo-rörelsens kraftiga genombrott känns det viktigt att uppmärksamma ett författarskap där kvinnorösterna är starka och många. Doris Dahlin skrev redan 1971 som 18-åring ”Ockupationsleken”, som ger en kritisk granskning av konservativa och auktoritära tendenser i den svenska skolan. Hon återkommer 2007 med den självbiografiska ”Skammens boning”, där modern och mormodern har bärande roller i kampen för livets nödtorft. Pappan super och för sparken.

 

Med ”Till mamma på morsdag” fördjupas skildringen av den svåra relationen mellan mor och dotter. I ”Himlen har inga moln” kommer författaren Maria tillbaka till sin Ångermanländska hembygd från storstaden. En barndomsvän har bett henne om hjälp att förstå dottern Tove, som Maria tidigare haft god kontakt med.

Doris Dahlin skildrar övertygande hur vänskap förändras med åren och hur barndomens upplevelser kan innebära både tillgång och belastning.

Årets ledarstipendiater

Utmärkelsen delas ut till ledare som är skrivna i kommunen och som gjort framstående frivilligt arbete inom ideell föreningen eller organisation.

Så här lyder motiveringarna:

Mattias Ljus, Action Air Strömsund (före detta Fjällsjö Airsoft), har under cirka ett och ett halvt års tid startat upp och fått till en väl fungerande förening som har lockat till sig många ungdomar. Han har från första stund lagt ner sin själ för att intresserade ungdomar ska få pröva denna sport och 17–18 mars 2018 anordnade föreningen sin första stora tävling som blev jättelyckad.

 

Ida Sundin, Backe IF, är en engagerad ledare som offrar nästan all sin fritid för barn och ungdomar i Backe, och alltid sätter barnens främsta först. Hon har ett stort engagemang när det gäller barnidrott. Och hon tar fram barnens glädje och nyfikenhet i träningen. Och arbetar för att inga barn ska slås ut på grund av tidiga elitsatsningar.

Årets kulturstipendiater

Martin Hedman: Denna stipendiat har ett stort intresse att lära andra, dels som kursledare men även drivande i arrangerande av genomförande av workshop med professionell fotograf, stävar personen efter kvalitet och fokuserar på förnyelse och förbättring. Personens verk har synts i olika sociala medier, i tidningar men även i tv. Hen delar med sig av sina verk och sprider en vacker bild över Strömsund och Jämtland.

 

För sitt brinnande intresse för fotografering, stora engagemang för konstformen inom föreningsarbetet och för att personen sätter Strömsund på kartan.

 

Per Wik: Denna kulturstipendiat är en mångsysslare inom kulturella uttryck. Personen har stått på scenen i olika konstellationer inom musik och teater, nu senast i Arnljot-spelen. Kulturstipendiaten har många uttryck så som dans, musik och sång, och målar även under sin fritid och har ställt ut sin konst under konstens vecka i Hammerdal.

Vi kan även lägga till barnboksförfattare till raden av konstyttringar. Stipendiatens bok finns i alla bibliotek i kommunen och även till försäljning på flera platser i kommunen. Årets andra kulturstipendium går till Per Wik mångsysslande kulturambassadör i kommunen.

 

Stipendierna är på vardera 4.000 kronor och delas ut på Guldälggalan den 29 september.

 

– Jag är stolt över den bredd och det engagemang som pristagaren och våra stipendiater står för. Det känns väldigt hedrande att få utse och dela ut dessa utmärkelser som en hyllning till deras goda insatser, säger Lena Johansson, ordförande i barn-, kultur- och utbildningsnämnden.

 

Mer information
Lena Johansson, ordförande i barn-, kultur- och utbildningsnämnden, 0670-169 48

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Senast ändrad/granskad: