Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny

På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Lyssna på sidan Lyssna
Elever på Kyrktåsjö skola

Med hjälp av kostdataprogrammet Mashie kan kökspersonalen, som här Maria Wetterskog, beräkna bland annat portionsstorlekar. Mattias och Devin på Kyrktåsjö skola ger maten tummen upp.

Publicerad:

Maj: Så arbetar vi för att minska matsvinnet

Att minska matsvinnet är viktigt för att rädda vårt klimat. Kommunens kostenhet tar bland annat hjälp av kostdataprogrammet Mashie. Just nu pågår också en matsvinnstävling mellan grundskolorna.
– Det här är jätteviktigt och det gäller att göra alla medvetna om det, säger kostchefen Jörgen Jönsson.

Personalen i köket på Kyrktåsjö skola och Tåsjögården är några av de anställda i kommunen som använder kostdataprogrammet Mashie för att beräkna portionsstorlekar och näringsinnehåll. Det är ett bra verktyg för att inte laga mer mat än vad som behövs. Att producera mat orsakar växthusgaser som påverkar klimatet negativt och bidrar till övergödning. Allt detta sker i onödan om vi sedan slänger bort maten.

 

– Systemet fungerar jättebra. Med hjälp av Mashie planerar vi antalet portioner och även recepten finns där. Det är ett bra verktyg för oss och vi har inte heller något stort matsvinn, säger kocken Jenny Pedersén.

Påverkar miljö och plånbok

Dagligen lagar köken i kommunen 500 luncher till förskolor, 1.250 luncher till grundskolor, 250 luncher till gymnasiet och 400 luncher/middagar till äldreboenden. Utöver det lagar personalen varje månad 2.000 portioner till kunder inom hemtjänsten.

 

– Det säger sig självt att det påverkar både vår plånbok och klimatet om matsvinnet är för stort. Varje månad slänger vi omkring 1,2 ton mat till en kostnad av cirka 50.000 kronor. Därför är det jätteviktigt att vi arbetar vidare för att minska vårt matsvinn, säger kostchefen Jörgen Jönsson.

Viktigt med fungerande rutiner

Enligt kommunens måltidspolicy ska alla verksamheter verka för att minimera sitt svinn, något som kostchefen hoppas ska ge allt tydligare resultat framöver.

 

– I skolorna fungerar det väldigt bra att använda Mashie. Nästa steg är att skapa fungerande rutiner även i förskolan och äldreomsorgen. Det sätter vi extra fokus på under våren, säger Jörgen Jönsson.

Matsvinnstävling i grundskolan

Just nu pågår också en matsvinnstävling mellan grundskolorna i kommunen där första priset är en klimatsmart Nobelmiddag med underhållning. Tävlingen håller på till och med vecka 18 och utmaningen är att minska tallrikssvinnet.

 

– Eleverna är otroligt engagerade och tycker tävlingen är rolig. Gensvaret har varit mycket positivt. För att minska matsvinnet gäller det att göra alla medvetna om varför det är dåligt, sedan är det viktigt att man även tar med sig det tänket hem till sitt eget kök. Där är eleverna viktiga budbärare, säger Jörgen Jönsson.

Elever i köket

Eleverna Sara, Tilde och Hanna tillsammans med kocken Jenny Pedersén.

Omslag till almanackan

Fakta

Varje månad släpper vi en ny artikel på temat i årets kommunalmanacka.

Läs tidigare artiklar från Kommunalmanackan 2018

Slänger du för mycket mat?

Ta för vana att alltid lukta och smaka på maten! Ofta håller den längre än vad märkningen säger. Testa dig själv i Livsmedelsverkets matsvinnskoll!

Till matsvinnskollenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: