På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Nationella minoriteter

Publicerad: 26 april 2018

Språk- och kulturinventering

Nu genomför kommunen en språk- och kulturinventering. Syftet är att få veta vilka nationella minoriteter som finns inom kommunen. Vi vill veta vilka språkkompetenser och behov som finns. Ni som tillhör någon av de nationella minoriteterna – fyll i enkäten direkt här på webbplatsen!

Den 1 januari 2010 trädde lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk i kraft. Den ska skydda och främja Sveriges nationella minoriteter; samer, tornedalingar, sverigefinnar, judar och romer.

 

Samiska, meänkieli och finska har ett förstärkt skydd inom vissa geografiska förvaltningsområden. Strömsunds kommun/Straejmien tjïelte ingår i förvaltningsområdet för samiska och får varje år statsbidrag för att uppfylla behov enligt lagen.

 

Lagen innebär att kommunen ska

  • informera om lagen
  • ge inflytande till och samråda med företrädare för minoriteterna
  • skydda/främja alla minoriteters språk och kultur, särskilt med fokus på barn
  • ge service och erbjuda myndighetskontakt på samiska vid efterfrågan och
    på övriga minoritetsspråk om det finns språkkunnig personal
  • erbjuda barn- och äldreomsorg helt/delvis på samiska vid efterfrågan.

Vi behöver er hjälp

Syftet med denna språk- och kulturinventering är att få veta vilka nationella minoriteter som finns inom kommunen, vilka språkkompetenser samt behov som finns. För att kommunen ska kunna möta och tillgodose behoven och vara en aktiv samisk förvaltningskommun, behöver vi din/er hjälp.

 

Du kan även hämta enkäten i kommunreceptionen eller på kommunens bibliotek.

Lagen ger nationella minoriteter rättigheter

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Mejla till:

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: 26 april 2018