Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny

På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Lyssna på sidan Lyssna
Elbil

Under 2017 köpte Jämtlandsvärme in sin första elbil för att skapa snällare transporter mellan anläggningarna i kommunen. På bilden visar dåvarande vd:n Richard Persson och ingenjören Pär Moverare upp den nya bilen en solig höstdag.

Publicerad:

April: Fler elbilar och laddstolpar i kommunen

Förra året köpte Jämtlandsvärme en elbil, den enda i kommunkoncernens fordonspark. Under 2018 ska även Strömsunds hyresbostäder satsa på en elbil inom sin verksamhet. I hela länet sker nu också en utbyggnad av antalet laddstolpar för att göra det möjligt för fler att se elbilen som ett alternativ. 

En av de största orsakerna till klimatförändringarna är den så kallade växthuseffekten, alltså våra utsläpp av koldioxid. För att minska dem, måste vi minska vårt användande av fossila bränslen.

Enda elbilen

Det är något som Jämtlandsvärme, kommunens fjärrvärmebolag, tagit fasta på. Under förra året köpte de en elbil, den enda i kommunkoncernens fordonspark.

– Vi ska använda den vid resor mellan våra anläggningar i kommunen. Vi vill bidra med det vi kan och tanken är givetvis att på det sättet minska vår miljöpåverkan, säger vd:n Thord Engström.

Även Strömsunds hyresbostäder tänker köpa in en elbil under 2018.

En fossilbränslefri region

I länet är målet att 2030 vara en fossilbränslefri region, det framgår av ”Klimatstrategi för Jämtlands län – mål och åtgärder 2014–2020”. Just nu arbetas det på många håll med att öka antalet laddstolpar för elbilar.

– För många av oss är transporterna den största boven och där behöver vi ställa om. Det måste till fler laddstolpar för att det ska bli fler elbilar, därför är det en avgörande satsning. Samtidigt är inte elbilar enda lösningen, vi bör också se över andra alternativ som biogas och biodiesel, säger Jimmy Anjevall på Region Jämtland Härjedalen.

Laddstolpar på gång i kommunen

I slutet av 2017 fanns det 18 snabbladdningsstationer i länet, men fler måste till för att nå målet om max sex till nio mil mellan snabbladdningsstationerna längs de större huvudvägarna. I Strömsunds kommun planeras just nu för två snabbladdningsstationer, i Strömsund och Hammerdal, samt två laddstolpar vid Engconhallen. Det finns sedan tidigare även ett antal laddstolpar i anslutning till hotell och boendeanläggningar som gäster kan använda, bland annat i Gäddede.

Bra alternativ på landsbygden

– Elbilar är ofta bättre på landsbygden än i staden. Här bor de flesta i hus med eget el-abonnemang som gör det enkelt att ladda. Många pendlar långt och lägger mycket pengar på bränsle, vilket gör att besparingen såväl ekonomiskt som miljömässigt blir stor. Ofta finns det också flera bilar i hushållet, då är det smart att ha en elbil som pendlarbil. Samtidigt är det ju också så att alla inte har möjlighet att köpa en elbil. Men det kanske går att satsa på en el-cykel för de kortare transporterna, säger Jimmy Anjevall.

 

Under våren ska kommunfullmäktige ta beslut om man ska ta fram en plan för att på sikt stegvis uppnå en fossilbränslefri kommunal bilpark.

Fler satsningar för mer miljövänliga transporter

  • Flera hemtjänstenheter i kommunen har ett antal el-cyklar som personalen kan använda istället för bil på de ställen där det är möjligt.
  • Personal som kör mycket i tjänsten har fått utbildning i sparsam körning.
  • För kortare tjänsteärenden inom Strömsunds tätort finns en cykel.
Omslag till almanackan

Fakta

Varje månad släpper vi en ny artikel på temat i årets kommunalmanacka.

Läs tidigare artiklar från Kommunalmanackan 2018

Dela med dig i våra sociala medier!

Vad är dina bästa tips för en mer klimatsmart vardag? Dela dina bilder med oss i våra sociala medier! Tillsammans kan vi bidra till att värna om planeten!

Till Strömsunds kommuns Facebooksidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: