Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny
Lyssna på sidan Lyssna
Logga

Pressmeddelande • Publicerad:

Kommunen lanserar matsvinnstävling för elever

Varje månad slängs flera hundra kilo mat i skolmatsalarna. Tallrikssvinnet kostar både stora pengar och påverkar klimatet negativt. Under Klimatveckan lanserar nu Strömsunds kommun en matsvinnstävling för alla grundskolor. Förstapriset är en klimatsmart Nobellunch. 

Kommunens kostenhet har som mål att servera så klimatsmart mat som möjligt och arbetar ständigt med att försöka minska matsvinnet. Det sker bland annat med hjälp av kostdataprogrammet Mashie som bland annat beräknar portionsstorlekar och näringsberäknar de portioner vi serverar.

Lanserar matsvinnstävling

Nu vill man även råda bot på tallrikssvinnet. Under februari månad slängde eleverna i grundskolorna omkring 250 kilo mat.

 

– I början av året pratade jag med eleverna om matsvinnet och varför de ska försöka tänka på att inte slänga så mycket. I samtalet med barnen kom idén om att köra en tävling. Jag tror de flesta är väldigt taggade på att tävla så det här är ett bra sätt för dem att tänka extra på vad de lägger på tallriken, säger Rikard Lilja, arbetsledare i köket på Centralskolan i Hoting.

Bra att få ökad kunskap

Tävlingen pågår veckorna 15 till och med 18 och då sker mätningar på alla grundskolor i kommunen. Det är tallrikssvinnet per elev som räknas vilket innebär att alla skolor tävlar på lika villkor.

 

– Det finns mycket att göra inom det här området och det här är en bra början. Mitt personliga mål är att vi ska lyckas halvera hela vårt matsvinn. Det skulle både miljön och vår ekonomi tjäna på. Dessutom är det viktigt att barnen från tidig ålder får kunskap om varför vi ska vara rädda om våra resurser och inte slänga bra mat i onödan. Det gäller ju dessutom både i skolan och hemma, säger kostchefen Jörgen Jönsson.

Tävlar om klimatsmart Nobellunch

Priset i tävlingen är en klimatsmart Nobellunch för skolan som vinner, med musik och servering vid borden. Matsvinnstävlingen är en av aktiviteterna i samband med kommunens Klimatvecka, en satsning för att uppmärksamma Earth hour.

 

– Vi tycker att det här är ett bra initiativ, jag ser fram emot att vara en av servitörerna under Nobellunchen, säger Richard Persson, chef för teknik- och serviceförvaltningen.

 

Mer information
Jörgen Jönsson, kostchef, 070-530 16 09

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Senast ändrad/granskad: