På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Draghundar

I veckan startar Beaver Trap Trail, långdistanstävlingen med start och mål i Norråker. Foto: Martin Wagenius

Publicerad: 21 mars 2018

Sveriges första långdistanstävling för juniorer i Norråker

I år har draghundstävlingen Beaver Trap Trail i Norråker Sveriges första långdistanstävling för juniorer.
– Det är roligt att reglerna har ändrats så vi kan ge juniorerna chansen, säger tävlingsledare Rickard Harrysson.

Beaver Trap Trail, BTT, har körts i Norråker sedan 2003 som medeldistanstävling. Sedan 2015 har tävlingen även långdistans. Varje år utvecklas tävlingen och i år är det tre klasser i långdistansen. Förutom juniordistansen på 200 km finns en öppen klass på 350 km och en klass för 8-hundspann på 250 km.

 

– Sedan ska vi inte glömma BTT Classic som är medeltdistans på 130 km över tre “dagsturer”. Men i år har vi såklart lite extra fokus på juniorklassen. Det är inte många juniorer som kör långdistans, men det känns roligt att kunna erbjuda en svensk tävling. Hittills har förarna behövt åka till tävlingar i Norge, säger Rickard Harrysson.

Registrering och veterinärbesiktning

Onsdagen 21 mars är det registrering, veterinärbesiktning av hundarna och invigning i Norråker. Starter sker under torsdag och fredag, och målgång i Norråker sker under natten till lördag och fram till eftermiddagen. Samtidigt är det vintermarknad i byn.

– Det är ett bra tillfälle att kombinera marknadsbesök med spännande målgångar, säger Ida Collin som ansvarar för marknaden.

 

Bland annat kommer kommunens Inflyttarservice att finnas på plats och ge information under marknaden.

Många olika nationaliteter

Som vanligt är det många nationaliteter som deltar i tävlingen. BTT sätter Norråker och Strömsunds kommun på kartan som en draghundsmetropol. Tidigare i vintras lockade även Amundsen Race internationella förare vilket är ett gott betyg. En del förare kommer en eller ett par veckor innan tävling för att träna och umgås. Det är även familjer som flyttat hit på grund av de goda förutsättningarna för sporten.

– Vi har vänt trenden för utflyttning och där är draghundstävlingen en viktig bit, säger Kristen Snyder från USA som nu bor i Norråker.

Naturen ger möjligheter

Strömsunds kommun har ett marknadsföringsavtal med Beaver Trap Trail.

– För oss som bor här är den vackra naturen och alla möjligheter den ger en del av vår vardag. Därför känns det naturligt att få visa upp miljön även för omvärlden och sätta Strömsund och regionen på kartan, säger kommunalrådet Susanne Hansson.

 

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: 21 mars 2018