Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny
Lyssna på sidan Lyssna
Jojk i förskola

Lars-Jonas Johansson från Tärnaby jojkade under vecka elva för alla fyra- och femåringar i kommunens förskolor. Foto: Aanna Johansson Larsson

Publicerad:

Lars-Jonas jojkade för förskolebarn

Under vecka elva fick alla fyra- och femåringar i kommunens förskolor lyssna till jojk framförd av Lars-Jonas Johansson från Tärnaby. En medveten, och mycket uppskattad, satsning på samisk kultur. 

Lars-Jonas Johansson har varit samisk artist och jojkare i snart 30 år. Han var en av de första som blandade jojk och rock på sydsamiskt område i gruppen ”Almetjh tjöönghkeme” i början av 90-talet. Under vecka elva var han på turné bland kommunens förskolor och jojkade för alla fyra- och femåringar.

 

– Jag både jojkade och berättade om den samiska kulturen. Det samiska är nytt för många, men jag håller det på en enkel nivå och vill visa vad jojk är och vad den samiska kulturen innebär. Mitt mål är att skapa en stolthet kring det samiska och förmedla något positivt och glatt, säger Lars-Jonas Johansson.

Uppskattat bland förskolebarnen

Turnén i förskolorna är ett av projekten som under året finansieras genom pengar från Kulturrådet och Skapande förskola.

 

– Vi i arbetsgruppen är alla väldigt måna om att den samiska kulturen ska få utrymme. Att vi hittade en artist som är så flexibel och mångsidig som Lars-Jonas känns jättebra! Hans närvaro har varit väldigt uppskattad bland förskolebarnen, säger kultursamordnaren Marie Haglund.

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

  • Ingen giltig användare vald.

Senast ändrad/granskad: