Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny

På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Lyssna på sidan Lyssna
Anne Laila

Anne Laila Buljo Åhrén arbetar som modersmålslärare i sydsamiska i Frostviken. Det är hon som ligger bakom det nya renskötarmemoryt.

Publicerad:

Världspremiär för nytt renskötarmemory, Namhpe

Den 21 februari, passande nog på Internationella modersmålsdagen, var det världspremiär för Anne Laila Buljo Åhréns renskötarmemory, Namhpe. Lanseringen skedde i Samiska rummet på Vattudalsskolan i Strömsund.

Renskötarmemoryt, Namhpe, är ett bild-lottospel för två till fem personer som passar alla åldrar. Spelet har fem spelplattor med nio olika renmärkessnitt på varje platta. Från början var tanken att bara ta med renmärkessnitt från samebyarna i Strömsunds kommun, men i slutändan kom fler märken med i spelet.

Bra för språkinlärning

Det är Anne Laila Buljo Åhrén som kom på idén att göra ett spel och det är framtaget i samarbete med Strömsunds kommun och Sametinget. Anne Laila arbetar både som modersmålslärare i Frostviken och på sameskolan i norska Snåsa, Åarjel-saemiej skuvle.

– Spelet passar utmärkt både för att lära sig det sydsamiska språket och de olika renmärkena, säger Aanna Johansson Larsson, samisk samordnare.

Specialinbjudna gäster

Till premiären 21 februari var Sakka Nejne, Anne-Marie Åhrén och kommunens kultursamordnare Marie Haglund specialinbjudna gäster. På plats var även ett antal personer från Göteborg, tre elever som går på sameskolan i Snåsa och de elever i kommunen som läser samiska som modersmål.

– Jag höll ett kort tal, sedan provspelade vi och fikade. Det var väldigt trevligt och uppskattat, säger Aanna Johansson Larsson.

 

Boken ”Bovtsen guelmieh” av Gun Margret Utsi ligger till grund för de olika renmärkena i spelet.

Fakta

Det finns 42 olika renmärkesbilder och lika många kort som beskriver renmärkena i spelet. På korten står det Åelkies (höger) Garrah, Gårroeh (vänster) som anger om renmärkessnittet är på höger eller vänster öra.

Samling i samiska rummet

Anne-Marie Åhrén och Sakka Nejne var specialinbjudna till lanseringen av renskötarmemoryt i Samiska rummet. På plats var också de elever som läser sydsamiska som modersmål i kommunen.

Renskötarmemory

Provspelning pågår!

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: