Anne Laila Buljo Åhrén arbetar som modersmålslärare i sydsamiska i Frostviken. Det är hon som ligger bakom det nya renskötarmemoryt.
Publicerad:
Den 21 februari, passande nog på Internationella modersmålsdagen, var det världspremiär för Anne Laila Buljo Åhréns renskötarmemory, Namhpe. Lanseringen skedde i Samiska rummet på Vattudalsskolan i Strömsund.
Renskötarmemoryt, Namhpe, är ett bild-lottospel för två till fem personer som passar alla åldrar. Spelet har fem spelplattor med nio olika renmärkessnitt på varje platta. Från början var tanken att bara ta med renmärkessnitt från samebyarna i Strömsunds kommun, men i slutändan kom fler märken med i spelet.
Det är Anne Laila Buljo Åhrén som kom på idén att göra ett spel och det är framtaget i samarbete med Strömsunds kommun och Sametinget. Anne Laila arbetar både som modersmålslärare i Frostviken och på sameskolan i norska Snåsa, Åarjel-saemiej skuvle.
– Spelet passar utmärkt både för att lära sig det sydsamiska språket och de olika renmärkena, säger Aanna Johansson Larsson, samisk samordnare.
Till premiären 21 februari var Sakka Nejne, Anne-Marie Åhrén och kommunens kultursamordnare Marie Haglund specialinbjudna gäster. På plats var även ett antal personer från Göteborg, tre elever som går på sameskolan i Snåsa och de elever i kommunen som läser samiska som modersmål.
– Jag höll ett kort tal, sedan provspelade vi och fikade. Det var väldigt trevligt och uppskattat, säger Aanna Johansson Larsson.
Boken ”Bovtsen guelmieh” av Gun Margret Utsi ligger till grund för de olika renmärkena i spelet.
Det finns 42 olika renmärkesbilder och lika många kort som beskriver renmärkena i spelet. På korten står det Åelkies (höger) Garrah, Gårroeh (vänster) som anger om renmärkessnittet är på höger eller vänster öra.
Anne-Marie Åhrén och Sakka Nejne var specialinbjudna till lanseringen av renskötarmemoryt i Samiska rummet. På plats var också de elever som läser sydsamiska som modersmål i kommunen.
Provspelning pågår!
Strömsunds kommun
Box 500
833 24 Strömsund
Kontakta gärna
Senast ändrad/granskad: