Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny

På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Lyssna på sidan Lyssna
Lekande barn på förskola.

Earth hour 24 mars är en manifestation som uppmanar oss att under en timme släcka vår belysning för att uppmärksamma klimatfrågan. På Killevippens förskola i Rossön har barnen fått prova på att titta i böcker till skenet av värmeljus.

Publicerad:

Mars: Earth hour – vi är med, är du?

Earth hour är världens största miljömanifestation som vuxit från symbolhandling till en rörelse som engagerar miljontals människor, företag och städer världen över. Förra året deltog 253 kommuner. Earth hour infaller i år 24 mars klockan 20.30 lokal tid över hela jordklotet. Strömsunds kommun är med – är du?

Earth hour startade i Sidney 2007 på initiativ av WWF och har sedan dess vuxit till att bli världens största klimatmanifestation där vi tillsammans kan samlas och agera för klimatet. Cecilia Stenström, projektledare för Earth Hour på Världsnaturfonden WWF menar att manifestationen har ett viktigt signalvärde.

 

– Hela syftet är att uppmana makthavarna att ta krafttag för klimatet och där har Earth hour ett mycket starkt signalvärde. Vi måste agera nu, det här är verkligen en ödesfråga som jag hoppas får stor uppmärksamhet i höstens val. Att vi lyckats så bra tror jag beror på att vi når ut till så många olika målgrupper och har paketerat klimatfrågan på ett enkelt sätt som gör att människor kan ta till sig budskapet och också agera, säger hon.

Nytt deltagarrekord 2017

Förra året deltog 87 procent av Sveriges kommuner i Earth hour, i hela världen deltog över 1 miljard människor. Klimatfrågan är både stor och komplicerad och undersökningar som Världsnaturfonden WWF gjort visar att många unga är oroliga över hur klimatförändringarna och uppvärmningen kommer att påverka dem.

 

– Jag tycker att kunskapen kring de här frågorna är väldigt stor, men som alltid när det gäller förändringar är det jobbigt för folk. Våra unga idag har mycket större vilja och kan enklare ändra sina levnadsvanor än den äldre generationen. Därför är de yngre en viktig målgrupp – och det är ju även för dem som vi måste tänka mer klimatsmart för att rädda vår planet, säger Cecilia Stenström och fortsätter:

 

– Alla bäckar små, det är bättre att göra någonting än inget alls. Kan du flytta över dina fondpengar till gröna fonder, byta till grön el, åka mer kommunalt eller äta mer klimatsmart? I Sverige lever vi som om vi hade drygt fyra planeter. Det hörs ju att det inte är hållbart. Låt oss ta hand om den och leva inom ramen för en planet.

Strömsunds kommun deltar

För första gången deltar kommunen i Earth hour genom en Klimatvecka under vecka 12. Då sker lite olika aktiviteter i våra verksamheter.

 

– Det känns viktigt att vi är med i denna manifestation för att minska påverkan på klimatet och den globala uppvärmningen. Engagemanget som medarbetarna visat bekräftar att dessa frågor berör oss alla – ung som gammal, säger kommunstyrelsens ordförande Susanne Hansson.

Axplock av aktiviteter under Klimatveckan

 • Kommunen släcker sin belysning i den mån vi kan under Earth hour 24 mars kl. 20.30.
 • Jämtlandsvärme släcker ned belysningen på värmeverket i Strömsund under Earth hour.
 • Prylbytardag på Sörgård i Strömsund 22 mars.
 • Vi utlyser tävling mellan skolorna med målet att minska matsvinnet (mer information kommer!)
 • Vi serverar klimatsmart mat på förskolor, skolor och inom äldreomsorgen 23 mars.
 • Närvård Frostviken serverar de boende en måltid under veckan till levande ljus.
 • Många av våra anställda tar med klimatsmarta matlådor under veckan.
 • Hjalmar Strömerskolan har temavecka om Hållbarhet.
 • Strömsunds hyresbostäder arbetar för att öka det generella klimatengagemanget hos sina hyresgäster.
 • Strömsunds utvecklingsbolag uppmanar företagen i kommunen att visa upp sitt miljöarbete på deras Facebooksida.
 • Vi lanserar nya sidor på webbplatsen med tips och råd, www.stromsund.se/klimatsmartvardag
Omslag till almanackan

Fakta

Varje månad släpper vi en ny artikel på temat i årets kommunalmanacka.

Läs tidigare artiklar från Kommunalmanackan 2018

Logga.

Hur kan du delta i Earth hour?

Den 24 mars är det Earth hour kl. 20.30–21.30. Hur tänker du uppmärksamma det? Och vad kan just du bidra med för att din vardag ska bli mer klimatsmart?

Tips: Så kan du delta i Earth hourlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Dela med dig i våra sociala medier!

Vad är dina bästa tips för en mer klimatsmart vardag? Dela dina bilder med oss i våra sociala medier! Tillsammans kan vi bidra till att värna om planeten!

Till Strömsunds kommuns Facebooksidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: