Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny

På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Lyssna på sidan Lyssna
Cykel.

Resor och transporter

Enligt Världsnaturfonden står våra inrikes transporter och resor för omkring en tredjedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser.

Personbilarna bidrar mest och släpper ut elva miljoner ton, vilket motsvarar 20 procent av Sveriges totala nationella klimatutsläpp. Ungefär 80 procent av bilresorna i tätort är i allmänhet kortare än tre–fyra kilometer, enligt Trafikverket.

Kan du byta transportsätt?

Det är framförallt i tätorterna det finns stor möjlighet att byta transportsätt, från bil till cykel, promenad, samåkning eller kollektivtrafik. Här är några tips på vad du kan göra för att minska utsläppen:  

  • Ställ bilen varannan gång i ett år.
    Ungefär hälften av våra bilresor i Sverige är kortare än fem kilometer, enligt Trafikverket. Har du möjlighet så åk kollektivt, samåka, cykla eller gå varannan gång, så minskar du utsläppen markant.
  • Upptäck Semestersverige istället för att resa utomlands.
    Svenskarna gör i snitt nästan tre utrikesflygresor per person och år, enligt Naturvårdsverket. En lång flygresa till exempelvis Sydostasien tur och retur släpper ut ungefär 4,4 ton CO2e per person.
  • Har du möjlighet – välj tåg istället för flyg.
    Svenskarna gör i snitt nästan en inrikesflygresa per person och år, enligt Naturvårdsverket, trots att det i många fall går ungefär lika snabbt med tåg.

Fakta: Naturvårdsverket och Trafikverket

Tips vid utlandsresor

Ett tips är att åka hälften så ofta, men stanna borta dubbelt så länge. Det skulle halvera utsläppen, blir billigare och ger möjlighet att se mer av resmålet.

Kan du börja samåka?

Om du inte kan gå eller cykla till jobbet – har du sett över dina möjligheter att samåka? För oss på landsbygden är det ett bra alternativ till att åka kollektivt.

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: