Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny

På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Lyssna på sidan Lyssna
Skoter på isbeklädd sjö.

I den nordligaste delen av Strömsunds kommun pågår projektet Hållbar skoterturism i Frostviken. Tanken är att skapa en hållbarhet som skonar både miljö och ekonomi och som bygger på kunskap om vad naturen tål. Foto: Linus Nilsson

Publicerad:

Februari: Lokalt samarbete skapar en hållbar vinterturism

I Frostviken samarbetar markägare, företag, lokalbefolkning, renägare och skoterklubben för att verka för en hållbar vinterturism.
– Vi arbetar på naturens villkor och sprider information om hur man ska bete sig för att skapa hållbarhet kring skoteråkningen i området, säger Seija Klingberg, projektledare för Hållbar skoterturism i Frostviken.

En hållbar turism är en turism där man tar hänsyn till de sociala, miljömässiga och ekonomiska konsekvenserna av sitt resande. Helt enkelt en turism där vi reser på ett sätt som främjar människa och miljö och som gynnar lokalbefolkningen.

 

– Hållbarhet och att arbeta på naturens villkor är ett genomgående tema i allt vi gör. Tillsammans med företagen ska vi ta fram produkter som är ekonomiska och miljömässigt hållbara och verka för en positiv utveckling av vinterturismen i Frostviken, säger Seija Klingberg och Ola Sundquist.

Stark lokal förankring

De är projektledare för Hållbar skoterturism i Frostviken där 16 lokala företag deltar, tio av dem är turismföretag. Fler företag är också indirekt involverade. Målsättningen är att skapa en hållbar turism som passar alla: markägare, företag, lokalbefolkning, renägare och gäster. Bodil Westberg på Jormliens fjällgård är positiv. Hon och hennes man har drivit anläggningen i 30 år, och hon vittnar om att skoterturismen ökat.

 

– Det är självklart för oss att vara med. Nu har det blivit en helt annan ordning bland skoterförarna, de är nöjdare och mer pålästa om vad som gäller och vilka regler de måste respektera för att få köra i området. Idag är det färre som slarvar. Projektet är viktigt för utvecklingen av hela skoterturismen, säger hon.

Aktiva naturvärdar på fältet

Naturvärdarna i området är ute och möter gäster och informerar om snöförhållanden, issäkerhet, lavinrisker och hur betalsystemet fungerar. De håller kontakt med markägare och har en naturlig koppling till både näringslivet och rennäringen. De finns också tillgängliga på checkpointsen i Jormvattnet och Stora Blåsjön.

 

– Ambitionen är att bygga upp en struktur där gästen känner att den inte förstör, utan att den har så mycket info och kunskap att man kan hantera sin vistelse i miljön. För företagen handlar det om att få en ekonomisk långsiktighet, men att även de förstår vilka värden som är viktiga för att turismen ska kunna pågå, säger Ola Sundquist.

Hoppas på fler gäster

Lili-Marie Wassdahl på Gäddede camping hoppas att satsningen på en hållbar vinterturism ska öka tillströmningen av gäster.

 

– Jag tror att projektet och sättet att tänka kring hållbarhet kan öka områdets attraktivitet. Alla extra gästnätter vi lyckas få till skvätter över på andra verksamheter och gynnar hela bygden. För att lyckas gäller det att vi hittar bra samarbeten och strävar åt samma håll, säger hon.

Viktigt med hållbart tänk

Emelie Rolandsson och Marika Strandberg som driver Jormvattnets fiskecamp menar att det är viktigt att ha ett hållbart tänk när det gäller turismen.

 

– Vi har valt att gå med i projektet då det ger oss en möjlighet att påverka och ta del av hur turismen ska utveckla sig i framtiden och för att projektet arbetar för en långsiktig hållbarhet för vinterturismen i Frostviken, vilket vi anser är viktigt. Samarbetet ger oss en trygghet genom naturvärdarna som har god kunskap om området och dess regler som de delar med sig av både till oss och våra besökare, säger de.

 

Omslag till almanackan

Fakta

Varje månad släpper vi en ny artikel på temat i årets kommunalmanacka.

Läs tidigare artiklar från Kommunalmanackan 2018

Öppettider checkpoints

  • Checkpointen i Jormvattnet är öppen onsdag till lördag kl. 8–12 under vintersäsongen.
  • Minicheckpointen i Stora Blåsjön har varierande tider beroende på hur bemanningen ser ut. Information läggs ut i Facebookgruppen Naturvärdarna i Frostviken samt på projektets webbplats.

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: