Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny

På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Lyssna på sidan Lyssna
Oskar Sternulf

Skådespelaren Oskar Sternulf har besökt alla elever i årskurs åtta i kommunen och spelat föreställningen ”Komma ut”.

Publicerad:

Viktig föreställning om att komma ut

Nyligen har alla åttor i kommunen sett föreställningen ”Komma ut”. Pjäsen handlar just om att komma ut och vilka rädslor, känslor och fördomar det kan föra med sig.
– Nu ska eleverna efterarbeta föreställningen, och vi kommer att prata mer om de här frågorna, säger Kerstin Pettersson Schaletzky, lärare på Grevåkerskolan. 

”Komma ut” är en pjäs av och med skådespelaren Oskar Sternulf. Nyligen har han spelat den för alla åttor i kommunen inom ramen för ett Skapande skola-projekt. Pjäsen tar upp de rädslor, tankar, fördomar och problem som kan uppstå om man inte passar in i den heterosexuella normen. Pjäsen är spelad över 200 gånger runt om i Sverige.

 

– Det finns en problematik med förutfattade meningar och fördomar kring HBTQ-personer och så är det även i vår kommun, därför är det extra viktigt att synliggöra, ventilera och reflektera dessa frågor. Förhoppningsvis blir vi lite öppnare, mer accepterande och får större kunskap i och med detta projekt, säger kultursamordnaren Marie Haglund.

Tid för frågor

Efter pjäsen fanns det tid för frågor och nu arbetar eleverna vidare med sina känslor och tankar. På Grevåkerskolan i Hammerdal har eleverna spontant pratat om föreställningen med lärare när tankar kommit upp under lektioner och raster.

 

– Det var väldigt givande för våra elever att få ökad kunskap om HBTQ-frågor. Vi vill att de ska ha en öppenhet för alla typer av sexuell läggning och vi vill stötta de elever som eventuellt är homo/bi/trans eller queer att våga öppna upp och vara sig själva alltid och överallt. Pjäsen belyste på ett fint sätt situationer av osäkerhet, hur det kan vara att bära på en ”hemlighet” och hur det kan gå till när man väljer att berätta om den för sin omgivning, säger läraren Kerstin Pettersson Schaletzky.

Arbeta vidare med frågematerial

Nu kommer eleverna att under ett par veckor arbeta vidare med det frågematerial som är kopplat till pjäsen.

 

– Sedan kommer eleverna att se avsnitt ur filmen ”Torka aldrig tårar utan handskar” som även den följs upp med fler samtal och diskussioner, säger Kerstin Pettersson Schaletzky.

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Senast ändrad/granskad: